• 08.12.2023.

Šta sve nije dozvoljeno u izbornoj kampanji?

Agencija za sprečavanje korupcije podseća političke subjekte koji učestvuju u izbornoj kampanji na to da je u toku izborne kampanje političkim subjektima zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera,

Zabranjeno je organizovanje (i plaćanje) lekarskih pregleda, podela lekova, medicinskih sredstava i aparata i sl, podela promotivnog materijala u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama (npr. brašno, ulje, šećer, i sl), podela paketa sa osnovnim higijenskim priborom (npr. toalet papir, deterdžent, hemijska sredstva za održavanje higijene i sl.), objavila je Agencija na Instagramu.

Takođe, agencija u objavi navodi da politički subjekti u toku izborne kampanje ne mogu da koriste javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća. Ovi javni resursi se ne mogu koristiti ni u svrhe izrade promotivnih spotova političkih stranaka i njihovo objavljivanje.

Od navedenog jedini izuzetak predviđen zakonom je za javne funkcionere koji koriste javne resurse, radi zaštite lične bezbednosti, ukoliko je to posebno uređeno propisima iz te oblasti ili odlukom službi koje se staraju o bezbednosti funkcionera, stoji u objavi agencije.

V.P. GMInfo

Violeta

Prethodni članak

CINS – Profesor Đurđević: Srbija najgora u Evropi po pitanju prevremenih smrti zbog zagađenja vazduha

Sledeći članak

MUP: Od početka godine 240 poginulih u saobraćajnim nezgodama