• 4 decembra, 2020

Stora Enso i Tetra Pak istražuju mogućnost izgradnje linije za recikliranje iskorišćene kartonske ambalaže

foto: Tetra Pak Srbija

Kompanije Stora Enso i Tetrrta Pak će udružiti snage kako bi istražile mogućnost izgradnje nove linije za recikliranje i značajno povećale obim reciklaže iskorišćene kartonske ambalaže u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Ova dva partnera pokreću studiju izvodljivosti kojom će biti procenjena mogućnost izgradnje linije za recikliranje velikog kapaciteta za iskorišćenu kartonsku ambalažu (UBC – Used Beverage Cartons) u Ostrołęka fabrici kompanije Stora Enso u Poljskoj.

Prema planiranom modelu kompanija Stora Enso će pulpirati i izdvajati vlakna iz iskorišćene kartonske ambalaže u Ostroleka fabrici i koristiti reciklirana vlakna kao sirovinu, dok će kompanija Tetra Pak obezbediti recikliranje i ponovnu upotrebu polimera i aluminijuma koje će obrađivati za to određena partnerska kompanija.

foto: Tetra Pak

Ukoliko se realizuje, godišnji kapacitet nove linije za recikliranje bi mogao da bude 50.000 tona UBC-a. To bi predstavljalo značajno unapređenje kapaciteta za recikliranje kartonske ambalaže na evropskom nivou, čime bi se procenat recikliranja na tržištima Evrope značajno povećao sa današnjih 51 odsto.

U prvoj fazi materijal za recikliranje bi dolazio iz upotrebljene kartonske ambalaže u zemljama Centralne i Istočne Evrope.

– Nova linija bi predstavljala sledeći korak u povećavanju stepena cirkularnosti ambalaže i pomogla povećanju cirkularnosti brendova naših klijenata. Kartonska ambalaža se u danas u Evropi reciklira u velikoj meri, a mi želimo da iskoristimo naše znanje o vlaknima i drvnoj građi kako bismo promovisali i ubrzali recikliranje i prikupljanje iskorišćene kartonske ambalaže. U našoj proizvodnji u Ostrołęka fabrici već se koriste reciklirani materijali (OCC). Želimo da dodatno razvijemo sistem za recikliranje koji već dobro funkcioniše i koristimo visokokvalitetna UBC vlakna – istakao je Marku Luoto potpredsednik za LPB Aseptic i CUK u kompaniji Stora Enso.

Ostroleka fabrika, foto: Tetra Pak

– Saradnja sa našim partnerima na nivou celog lanca vrednosti je naš najvažniji prioritet u pogledu unapređenja prikupljanja i recikliranja iskorišćene kartonske ambalaže. Uvereni smo da će nam ovo partnerstvo omogućiti da unapredimo evropsku infrastrukturu za recikliranje i dodatno povećamo procenat reciklaže UBC u regionu. Samo kroz sinergiju kao što je ova bićemo u mogućnosti da predvodimo održivu transformaciju poslovanja i dostignemo nisko-ugljeničnu cirkularnu ekonomiju – dodao je Gijom Laturet, direktor kompanije Tetra Pak East Europe.

Očekuje se da će studija izvodljivosti biti završena za šest meseci, nakon čega će eventualna odluka o projektu i vremenski okvir biti potvrđeni.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19 u GM: Još 15 registrovanih novoobolelih, jedna osoba preminula

Sledeći članak

Miloš i Biljana prodali kuću za Aniku, kupac iz Amerike