• 7 avgusta, 2020

„Sve, sve, ali zanat!“

foto: S. Savović

Promocija projekta „Istraživanje starih zanata na teritoriji opština Gornji Milanovac i Čačak“ i projekcija filma „Sve, sve, ali zanat!“ koje su sinoć održane u Muzeju rudničko- takovskog kraja podsetile su posetioce na važnost starih zanata kao značajnog dela materijalne i nematerijalne kulturne baštine našeg naroda.

foto: S. Savović

O ovoj temi vrednoj pažnje govorili su Ivana Ćirjaković, viši kustos etnolog Narodnog muzeja u Čačku, Milan Brajović, viši kustos etnolog i Nataša Polomac Petković, etnolog-antropolog Muzeja rudničko – takovskog kraja.

Istraživanje starih zanata na ovim teritorijama vršena su poslednji put osamdesetih godina prošlog veka, pa je zbog toga bilo neophodno izvršiti reviziju i videti kakvo je stanje na terenu danas.

– U protekla četiri meseca obišli smo teritorije na području grada dok su seoska područja u našoj opštini ostala neistražena. Ovo je samo početak rada koji se mora nastaviti u naredne dve godine da bi bio prikupljen materijal za štampu opsežne studije na ovu temu – kažu u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Projekat je podržalo i finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Repuplike Srbije.

Violeta

Prethodni članak

Budžet puniji i od – turizma: Povećana cena boravišne takse

Sledeći članak

Početak turnira u malom fudbalu