• 26.02.2024.

Svečano otvoren 16. Međunarodni bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu

Rad Gorana Despotovskog, dobitnika Gran prija, foto: M. Bošnjak

NAŠA PLANETA NA FORMATU 10h10 cm

Od pristigla 1.134 rada 672 autora, izložen je 621 rad 394 autora iz 25 zemalja

PO 16. put, vaskolika svetska umetnost minijature, radova najviše dozvoljenih dimenzija 10h10 centimetara, u svojoj je globalnoj prestonici Gornjem Milanovcu! Danas je otvorena izložba svetskog Bijenala tog žanra, u Modernoj galeriji Kulturnog centra, a trajaće do 1. jula.

Jadranka Dostanić, predsednica Organizacionog odbora 16. Bijenala, foto: M. Bošnjak

– Ovaj Bijenale je „pregrmeo“ sva zla vremena, ulazi u četvrtu deceniju svog trajanja – kazala je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika milanovačke opštine i predsednica Organizacionog odbora te međunarodne manifestacije.

Za mnoge svetski poznate umetnike, pa i za predsednika žirija ove najčuvenije smotre, Branimira Karanovića, ovo je „svaki put posebno uzbuđenje, i svaki put najbolji umetnički izraz.

Branimir Karanović, predsednik žirija 16. Bijenala, foto: M. Bošnjak

Baš ovaj Bijenale, motiviše sve više umetnika u svetu, da se bave minijaturama, a ne velikim projektima – ističe Karanović.
Ni svi ostali stručnjaci iz oblasti umetnosti, ne kriju svoje impresije.

– Ovaj svetski Bijenale je istinito milanovačko čudo, koje traje i trajaće. Do sada je najmanje 12 hiljada umetnika „prošlo“ kroz ovu manifestaciju. Kvalitet malog formata nikada nije opredeljen veličinom, nego svojim umetničkim sadržajem – kazao je uoči otvaranja izložbe Božidar Plazinić, predsednik Selekcione komisije 16. Bijenala.

Božidar Plazinić, predsednik Selekcione komisije 16. Bijenala, foto: M. Bošnjak

Laureat ovog, u umetničkom svetu cele planete najprestižnijeg međunarodnog Bijenala umetnosti minijature je Goran Despotovski, umetnik iz Srbije. Dobio je Gran pri za rad „Zid 1 i 2“ u kategoriji intermedija.

– Iskreno, nisam se puno bavio minijaturom. Ali, činimo svi mi, učesnici, da ovaj Bijenale minijature i dalje bude i ostane najbolji u svetu – veli Despotovski.

Dodeljeno je i svih sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve, u svakoj umetničkoj i izložbenoj kategoriji. Nekima u prisustvu autora, ostalima će biti naknadno uručene. Sve su ih, osim umetnika iz Hrvatske Đanina Božića za rad „Smeće s mog poda, Smeće s mog stola“ u žanru intermedija, dobili umetnici iz Srbije.

Deo publike 16. Bijenala u Modernoj galeriji, foto: M. Bošnjak

Prvu nagradu u žanru slikarstvo nosi Đerđi Ratković za rad „Usnula“, u grafici Katarina Zarić za rad „Bez naziva“. U skulpturi Marko Jozović („Slon u sobi“) a za crtež Maja Obradović („Osmeh, Wow“). U primenjenoj umetnosti, Mihajlo Vojnović za umetninu „Hetimasija (Sveta Trojica) Duše pravednih u ruci Božijoj“. U kategoriji fotografije je prvonagrađen Luka Klikovac, za rad „Timescan 1, Timescan flip“.

– Na konkurs 16. svetskog Bijenala, pristigla su ukupno 1.134 rada, od 672 autora. Iz Austrije, Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Izraela, Irske, Italije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Čilea, Švedske, Švajcarske i naše zemlje domaćina – potvrđuje Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, organizator ove svetske smotre, čiji generalni pokrovitelji su Ministarstvo kulture i milanovačka opština.

Izložba radova 16. Bijenala biće otvorena u Modernoj galeriji Kulturnog centra 21. aprila, a trajaće do 1. jula. Za taj međunarodni umetnički spektakl, odabran je 621 rad od 394 autora iz pomenutih 25 zemalja. Svi ti stvaraoci zajedno, svako u svom žanru, tehnici i izrazu, stvaraju još jednu zajedničku priču, ispričanu na tih majušnih 10h10 cm!

KOMISIJA I ŽIRI

IZBOR radova za izložbu obavila je Selekciona komisija: predsednik Božidar Plazinić, Sanja Filipović i Đorđe Stanojević. Žiri 15. Bijenala radio je u sastavu: predsednik Branimir Karanović iz Srbije, Lucija Đurašković iz Crne Gore i Aleksandra Lazar, Engleska-Srbija.

NOVČANO

ZA GRAN pri ovog Bijenala, dodeljuje se 1.500 evra, a dobitnicima svih pomenutih sedam nagrada u rangu prve, pripada po 700 evra.

M. Bošnjak, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Metalac i Konstrakta za pomoć NURDOR-u

Sledeći članak

Vreme promenljivo – kiša, sunce i vetar