• 11 jula, 2020

Teretana za paraatletičare, dokle su odmakli radovi

Milovanović, Milićević, Kuburović, Đukuć, Marković; foto: GMinfo

Godinu dana nakon što je iz fonda „Šampioni svaki dan“ Apatinske pivare, izdvojeno 4 hiljade eura za rekonstrukciju i opremanje teretane Sportskog društva „Takovo“, najveći deo popravki i novog uređenja je uveliko vidljiv. Ova donacija, međutim, bila je samo finansijski podsticaj za realizaciju posla, jer će ceo poduhvat, prema procenama, koštati na kraju 4 puta više.

foto: GMinfo

Prikupljanje dodatnog novca i usklađivanje odgovarajućih radova sa pristizanjem donacija u materijalu, razlozi su što se na otvaranje čeka toliko dugo, objašnjava za GMinfo, Bojan Milovanović iz udruženja „GMOptimist“, inicijatora i kreatora pobedničkog projekta na konkursu Apatinske pivare.

–  Dobijemo, recimo, novac za jednu vrstu radova, ali ne možemo da ih obavimo jer još nije stigao materijal za ono što u građevini mora da se uradi prvo i slično. Kad u hodu tražite sredstva, majstore i donatore u robi, kad se plaća u tranšama, teško je znati kada će vam ko i šta obezbediti; onda je problem praviti neki tačan plan i efikasno završtiti, –  kaže Milovanović i ističte – Naš fond je potrošen, prijatelji i firme šta su pomogli, to je za sad to. E, sad čekamo opštinu da vidimo koliko će nam prebaciti ove godine da završimo bar prizemlje.

foto: GMinfo

Srđan Milićević, član opštinskog Veća, zadužen za sport i školstvo, prati i zalaže se za ovaj projekat od početka. Komisija koju predvodi, a koja odlučuje o podeli bužetskih para sportskim udruženjima na teritoriji milanovačke opštine, od ove godine prvi put vodi dva konkursa: jedan za sufinansiranje takmičarskih i tekućih planova klubova; i drugi za njihove ideje i predloge upravo iz domena dugoročnijeg investicionog ulaganja u infrastrukturu, objekte, terene, rekonstrukcije.

–  Mi ćemo u ovoj turi spremiti oko 300 hiljada dinara za nova vrata i stolariju, tako da će objekat do zime biti adekvatno zatvoren, pa će donekle neki već moći i da treniraju ako ne bude preniskih temperatura. Jer još tražimo opcije kako da uradimo trajno i kvalitetno grejanje u celom objektu. Iduće godine kreću novi konkursi, pa ćemo tad videti za šta će im još trebati novca. – rekao je Milićević za GMinfo.

Od krajnje neuslovne stare prizemne zgrade, koja je bila neka vrsta jednostavne svlačionice za atletičare, put do opremljene teretane sa kupatilom i kancelarijama na spratu je, ako pogledamo širu sliku, u stvari decenijski.

u toku radova, foto: GMinfo

Majstore, keramiku, električne i vodovodne instalacije, zidne radove, reparaciju i modifikaciju sprava, građevinski materijal, uz dosadašnja izdvajanja lokalne samouprave, donirali su im Enmon, Svin, Kolor Centar, Metalac, Indufloor, Forma, Kolor Mix i pojedinci kao fizička lica; sve ukupno oko 10 hiljada eura do sada.

Do samog otvaranja iduće godine, ostalo im je da, pored grejanja i stolarije, urade rampu za prilaz invalidskih kolica, fasadu, nabave zidna ogledala i zatvore prilaz spratu do nastavka radova. Teretanu će primarno koristiti milanovački atletičari, ali će oprema biti potpuno funkcionalna i dostupna za sve ostale sportiste u slobodnim terminima. Paraolimpijac, Srboljub Marković, koji sa milanovačkim paraatletskim klubom „Visoki napon“ i reprezentacijom Srbije, koju predvodi sugrađanin Jovan Đukić, već sada na „Takovskom“ vidi sve što zna da će biti neophodno za nove rekorde.

kupatilo u pripremi, foto:GMinfo

Putujemo na takmičenja i u prijateljske klubove svuda po Srbiji i Evropi, znali smo kako to tamo izgleda i tražili smo da se ovde ispoštuju isti ti uslovi do maksimuma. Jer nema smisla raditi nešto ako će sutra da zafali, ako na jednom mestu ne budemo imali sve što nam treba za trenažni proces. Zato smo i čekali najbolje ponude za materijale i izvođače. Prostor će na kraju biti funkcionalan za sportiste sa svim vrstama invaliditeta. – rekao nam je Marković.

foto: GMinfo

Marković je i prošle godine, i sredinom ovog septembra, bio pobednik otvorenog paraatletskog šampionata Srbije, sa osvojenim zlatnim medaljama u bacanju koplja. Inače, osmoro paraatletičara iz Milanovca sprema se bez pauze za naredna tamičenja u svojim kategorijama, zaključno sa ciljem svih ciljeva, da se nađu i ostvare dobre rezultate na Olimpijadi u Japanu 2020. godine. Klub „Visoki napon“ zvanično su osnovali 2017.

atletska teterana, SD „Takovo“, foto: GMInfo

Ljudi, koji zajedno sa Sportkim društvom „Takovo“, sređivanje teretane vide samo kao prvi korak u većem planu, veruju da će na sličan način uspeti najpre da zatvore ekonomsku računicu i pribave novac za konačno postavljanje tartana kao podloge na stazi oko fudbalskog igrališta, a zatim i izgradnju tribina sa zapadne strane stadiona.

M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Futsal: Opsada tvrđave

Sledeći članak

Tomindan