• 05.12.2023.

“Trke samoprevazilaženja”: Nikola Veljović pobednik trke na 6 sati ultramaratona u Beogradu

foto: iz privatne arhive

U subotu je, održan 26. po redu Beogradski ultramaraton. Takmičari, iz 13 zemalja, trčali su šest, 12 i 24 sata.  Milanovčanin Nikola Veljović (27), član GM Running Team, minulog vikenda, pobedio je u trci na 6 sati i ostvario ubedljivi trijumf rerzultatom od 74,111 km.

– Na finiš  sve tri trke stigla su ukupno 62 učesnika. Ja sam učestvovao na trci od 6 sati, u kojoj se takmičio 21 učesnik. Trčalo se 1.06km u krug i ja sam za šest sati prešao 70 krugova. Što je ukupno više od 74km i predstavlja ujedno i rekord Beogradskog ultramaratona – kaže Nikola za GMinfo.

On kaže da učesnici na svim trkama, pre svega, nastoje da prevaziđu sopstvene sposobnosti i pomere granice svojih dostignuća.

– Trka ne nosi tek tako naziv „Trka samoprevazilaženja“, jer tokom nje vodite veliku borbu sa samim sobom. Prvenstveno je veoma teška za psihu a zatim i jako zahtevna fizički. Tokom 6 sati trčanja imao sam dosta kriza iz kojih sam izlazio uz podršku tima koji je bio sa mnom (sestra Jelena, zet Strahinja i kum Nikola) i kojima dugujem veliku zahvalnost. Vraćao sam se brzo u svoj tempo i uspeo da do isteka 6-og sata ostanem na nogama i u svom zacrtanom tempu. Još jedna otežavajaća okolnost bila je i temperatura u Beogradu tokom trke. Jer startovali smo u podne, kada je temperatura iznosila 35C pa je hidratacija morala da bude konstantna iz kruga u krug.

 Nikola Veljović je dao sve od sebe, pokušao je i uspeo da dostigne rekord.

– Mogu reći da sam prezadovoljan ovim uspehom. A, ko i ne bi bio?! Prvo mesto i rekord staze! Iza mene je ostao prošlogodišnji pobednik i jedan od rekordera Srbije u ultramaratonu, koji je morao da odustane zbog nepovoljnih uslova trke. Pripreme su dugo trajale (skoro tri meseca), da bi se tempirala forma baš za ovaj period i baš raznih razmera. Od kratkih trka od 5 do 10km, gde sam takođe u zadnje tri trke bio na postoljima (dva puta 3. i jednom drugi), sve do dužih trka od 35-40km po planinama sa velikim usponima, gde je cilj bio da se što duže zadržim na nogama trčeći. Tako da mislim da ne mogu da imam zamerku ni na jedan deo ove trke što se mene tiče! Sada sledi jedna pauza od treninga i od trka, jer je ovo bila planska trka ove godine. Nakon pauze kreću lagane pripreme za sledeću godinu i neke nove trke – kazao nam je Nikola.

Na Beogradskom ultramaratonu, u trci na 12 sati, učestvovao je i Milanovčanin Goran Golubić (1982). On je za 12sati prešao 102,249 km i zauzeo peto mesto.

V.P. gminfo.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Mijatovićev rad na velikom platnu – „Le Prince Des Mers“ imao premijeru

Sledeći članak

Sunčan jesenji dan, temperatura do 27 stepeni