• 26.02.2024.

U hronici jedne varoši – POLA VEKA U JEDNOJ KNJIZI

foto: S. Savović

Maturanti Gimnazije  „Takovski ustanak“, svi oni koji su dobili svedočanstvo o završenom srednjoškolskom školovanju, sada već davne 1973. godien, obeleležili su 50 godina svoje mladalačke zrelosti po tradiciji svečano i nostalgično, ali ovoga puta nečim jedinstvenim.

Maturanti – odeljenje IV/1, razredni starešina Miroslav Joković

Oni su istoriju svoje škole u rodnom Gornjem Milanovcu i svoje životno odrastanje u đačkim klupama, od 1969. do 1973. godine, sročili u 70 ukoričenih strana i to je postala jedna posve dragocena radna sveska koju treba nazvati knjigom.

Maturanti – odeljenje IV/2, razredni starešina Slobodan Tiosavljević

„Traži se davno vreme, traži se onaj slatki čas, kada nismo imali ništa sem grada, ulica i nas“.  Tako počinje ovo štivo, citiranjem nostalgičnog Mome Kapora, nastavljajući se hronološki istorijatom školske ustanove i samog grada kraj Despotovice.

Maturanti – odeljenje IV/3, razredni starešina Mirjana Radosavljević

U ovoj knjizi spomenici je uredan spisak zaposlenih profesora na neodređeno, određeno vreme i honorarnih predavača po ugovoru. Sve se nastavlja prvim zajedničkim grupnim fotografija, arhivskog gradjom i prilozima o đacima generacije.

Maturanti – odeljenje IV/4, razredni starešina Radmila Milovanović

Bez patetike, istaknuti su sada u zrelim godinama najistaknutiji, onima kojih se generacija uvek ponosi a tu ima slikara, lekara i odlikovanih od strane ozbiljnih, nama dalekih država. 

Arhivski, iz ove generacije gimnazijalca niko nije izostavljen, njih 131, do današnjeg dana nažalost preminulih 21.

Proslava 50- to godišnjice mature

Na pola veka ove mature, u Norvešku kuću je došlo njih 58 i razredni starešina IV/3, profesor istorije, Mirjana Radosavljević.

Idejno najzaslužniji za ovu posve jedinstveno i vredno ukoričeno svedočanstvo jedne generacije i vremena je Vojislav Vojo Radonjić, jedno potonje vreme povratnik u ovu obrazovnu ustanovu ali kao predavač.

Naravno da nije mogao ni želeo sve sam, njemu su u ovom poslu pomogli Dragica Maksimović i Nikola Gajić, takodje jubilarni maturanti.

 „Sve je već napisano, samo niko ne čita“, reče nedavno jedan umni sunarodnik a mi kao budući maturanti ili oni koji tek dolaze, mogu se ugledati na ovu generaciju po navedenom štivu koje već ima svoje mesto u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke a to neka postane tradicija.

S.S. gminfo.rs

 

 

 

Violeta

Prethodni članak

Veliki uspeh odbojkašica Takova na državnom prvenstvu Srbije

Sledeći članak

Srebrna i bronzana medalja za gimnazijalce na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi