• 9 jula, 2020

Učenici kreirali biznis planove

foto: MNA

Više od 100 učenika iz 25 srednjih škola jugozapadne Srbije, rešavalo je danas probleme, kreiralo biznis planove i održalo prezentacije u okviru regionalnog takmičenje – Poslovni izazov.

Učenik Gimnazije “Takovski ustanak” Luka Petrović je osvojio 2. mesto na današnjem regionalnom takmičenju “Poslovni izazov” u Čačku i plasirao se na Nacionalno finale u Beogradu, koje će se održati u februaru.

Na takmičenju su učestvovali učenici iz Arilja, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Lučana, Ljiga, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje, kojima je bio postavljen „izazov” odnosno zadatak koji predstavlja realan poslovni problem.
Uroš Aćimović je učenik Tehničke škole iz Požege i po četvrti put učestvuje na ovom takmičenju.

Uroš Aćimović učenik Tehničke škole iz Požege, foto: MNA

“Ove godine imamo zadatak da osmislimo kako da poboljšamo zimske sportove i generalno zimske aktivnosti”, rekao je Aćimović sa MNA.
On je prošle godine osvojio prvo mesto i na taj način se plasirao na takmičenje u Beogradu, međutim nije uspeo da se plasira dalje.

Aleksandra Jocović učenica je Ekonomske škole iz Gornjeg Milanovca i po prvi put je na takmičenju “Poslovni izazov”.

Aleksandra Jocović učenica Ekonomske škole iz Gornjeg Milanovca, foto: MNA

“Mislim da je ovaj zadatak specifičan iz razloga što bi trebalo da smislimo neku inovativnost, odnosno neke nove stvari da bismo unapredili sport. Naš zadatak je težak i zbog toga što već postoji dosta stvari, ali ne možemo da se ni sami uskladimo u timu, jer postoji dosta ideja”, rekla je Jocović.

Darko Radičanin, foto: MNA

Izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, Darko Radičanin, rekao je da je “Poslovni izazov” pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

“Poslovni izazov je takmičenje koje bi učenike trebalo da uvede u ideju, u razmišljanje da imaju mogućnost, da zagrebu i primene u društvu, školi, okruženju. Naša želja je da posle ovakve vrste iskustva gde su prepoznali potencijal, razmišljali o poslovnoj ideji, upoznali nove ljude, primene timski rad, budu dovoljno hrabri da izađu i predstave poslovnu ideju”, objasnio je Radičanin.

foto: MNA

Članovi tri prvoplasirana tima obezbediće sebi mesto u Nacionalnom finalu u februaru 2020. godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2020. godine u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U proteklih 12 godina širom Srbije održano oko 60 takmičenja.

foto: MNA

U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetničkog obrazovanja i finansijske pismenosti.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansira UniCredit banka, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Univerzitet Metropolitan.

 

MNA

Violeta

Prethodni članak

Sudije položile zakletvu

Sledeći članak

Ul. Save Kovačevića bez vode