• 25 juna, 2021

Udruženje traži ocenu ustavnosti ograničavanja radnog vremena ugostitelja

foto: pixabay.com/mohamed_hassan

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ podnelo je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Ta organizacija je od Ustavnog suda zatražila i da obustavi pojedinačnih radnji koje proizilaze iz trenutno važeće uredbe, a koji se tiču zabrane rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata, piše novaekonomija.rs.

Podnosilac inicijative, koji okuplja preko 7.000 privrednika, navodi da je zabrana rada ugostitelja od 18 časova do 5 ujutro, odnosno trgovina od 23 do 6 časova, u suprotnosti sa članom 60. Ustava Srbije, koji garantuje pravo na rad. 

Dodaju i da je po članu 83. najvišeg pravnog akta predviđeno da se preduzetništvo može ograničiti samo zakonom, a ne uredbom.

Smatraju da su zbog toga izvršne vlasti preuzeli ustavna ovlašćenja, što ocenjuju kao „neprimerenu diskreciju koja prelazi normativna ograničenja nametnuta Ustavom“.

„Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ navodi i da nigde nije pruženo epidemiološko objašnjenje zbog čega je, na primer, javni prevoz bezbednije mesto od kafića ili prodavnica.

„Prema zvaničnom saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije (koronavirus) se širi direktnim prenosom, koji uključuje kapljični put prenosa, dok rizik za nastanak infekcije predstavlja blizak kontakt… Objašnjenje koje bi podrazumevalo da je inače u ugostiteljskim objektima veća koncentracija ljudi… se ne može uzeti za ozbiljno ako pogledamo slike javnog prevoza tokom dana“, dodaje se u dokumentu. 

Dodaje se i da su nepravilnosti u pridržavanju protivepidemioloških mera, konkretno obavezi nošenja maske, utvrđene u 2,04 odsto kontrolisanih objekata tokom 18. novembra, nešto ispod šest odsto u periodu pre tog datuma, a da je u međuvremenu objavljen podatak da 6 odsto građana ne nosi masku u javnom prevozu.

„Podsećamo da nema dokaza o kršenju Uredbe u segmentu koji se odnosi na higijenske mere fizičkog distanciranja, te bi argument usmeren u tom pravcu morao da bude potkrepljen pouzdanim podacima“, zaključuju u udruženju.

Ta organizacija ocenjuje u da je ograničeno radno vreme „proizvoljna, ničim potkrepljena procena“ Vlade Srbije.

„Oscilacije u odlučivanju govore o proizvoljnosti nauštrb opšte pravne sigurnosti i ekonomskog opstanka ugostitelja koji, podsetimo, svojim radom finansiraju državni budžet“, navodi se u dopisu. 

novaekonomija.rs

Violeta

Prethodni članak

UNS: Savet doneo odluku o kršenju Kodeksa u slučaju Lukač, saopštenja SNS…

Sledeći članak

Čitalac reporter: Znak ispod mosta