• 16.05.2022.

Ulica Mladena Žujovića – nije ulica

graf: GMInfo

Loše stanje u kojem se godinama nalazi Ulica Mladena Žujovića ne prestaje da brine i ugrožava njene stanovnike. Postala je jedan od milanovačkih simbola višestrukog lokalnog problema na koji se prstom pokazuje kad se kaže „može i gore“. To „gore“ je rezultat nekoliko faktora povezanih u jednu petlju iz koje meštani ovoga kraja nikako da izađu bez angažovanja lokalne samouprave i nadležnih za projektovanje, finansiranje i kompletnu sanaciju infrastrukture. A taj korak, kako su nam meštani rekli, uporno izostaje.

Ukratko, jedna nevolja „hrani“ drugu. Pucanje fekalne kanalizacije i izlivanje otpadnih voda u dvorišta i kuće je najveća. Popravljanje, koje izvodi Javno komunalno preduzeće (JKP) na određeno vreme reši problem, ali iza njih ostaje raskopan kolovoz, gotovo neupotrebljiv za automobile, čak i pešake. Na tim mestima nema više asfalta, propadaju šahte, šire se rupe, stvaraju bare i blato na nasutim delovima. Kiša se ponovo taloži i puni cevi muljem, tlo se sleže, puca kanalizacija, i tako ukrug.

graf: GMInfo

Kako su nam stanovnici ove ulice detaljnije opisali, „već godinama unazad, posle svake kiše, dolazi do zagušenja i izlivanja kanalizacije po ulici, dvorištima i kućama. JKP je reagovalo bezbroj puta, ali se problem dešava i dalje. Oni kojima se fekalne vode izlivaju u prizemlja i dvorišta, prepušteni su sami sebi da čiste i dezinfikuju prostor opasnim hemikalijama, čime direktno izlažu svoje zdravlje riziku, a sve u cilju sprečavanja izbijanja veće zaraze i bolesti od posledica izlivanja. Ulicom vrlo često teče ,,reka’’ kanalizacije, koju deca kao i svi ostali stanari, raznose i unose u svoje domove čime povećavaju taj rizik. Takođe, pored svake šahte se stvorila rupa koja pre zatrpavanja obično stoji nedeljama neobeležena adekvatno, predstavlja bezbednosnu opasnost ne samo za pešake, koji vrlo lako mogu da zadobiju teže telesne povrede ako u nju upadnu, već za automobile i sve učesnike u saobraćaju,“ navode u Ulici Mladena Žujovića.

foto: meštani

Zbog toga su još pre dve godine zvaničnim dopisom Opštinskoj upravi sa obrazloženjem situacije molili da ih primi na razgovor predsednik opštine, Dejan Kovačević. Prema njihovom svedočenju, nikakav odgovor po pitanju tog sastanka nisu dobili, osim što, kako su nam sada rekli, „bivaju o’lađeni“ rečenicom „da je problem u razmatranju“. 

graf: GMInfo

„Ulica Mladena Žujovića je već odavno zrela za potpunu rekonstrukciju. Pre svega želimo rekonstrukciju kompletne kanalizacione mreže, izradu kišne kanalizacije, a zatim i ponovno asfaltiranje, jer je trenutno nemoguće proći ovuda, a da ne upadnete u neku od mnogobrojnih rupa,“ poručuju meštani i ukazuju da se u opštinskom Informatoru, koji je podeljen građanima krajem prošle godine, njihova ulica nigde ne pominje u planovima za sanaciju, što ih dodatno zabrinjava.

Dejan Kovačević: foto: GMInfo, arhiva

Tim povdom GMInfo je pitao predsednika opštine, Dejana Kovačevića, planira li se uopšte da ova deonica bude skorije rekonstruisana:

„Mi za tu ulicu uopšte nemamo kompletnu dokumentaciju. Mi ćemo prvo uraditi projektnu dokumentaciju, uvažavamo takvu inicijativu građana za poboljšanjem putne infrastrukture. Naravno, pravimo i prioritete, koji su, po našem mišljenju, za ovu godinu. Već smo upotrebili deo sredstava u te svrhe, imaće još sredstava do kraja godine za raspisivanje javnih nabavki, tako da ćemo svaku sugestiju građana uzeti u obzir,“ rekao je Kovačević.

Nedostatak dokumentacije, tačnije akata neophodnih da bi se kompletirao projekat neke rekonstrukcije i obavljali potom radovi u skladu s njim, kako je propisano zakonom, hronični je problem brojnih tačaka u Milanovcu. Neusaglašenost faktičkog stanja i rasporeda objekata i puteva na terenu u odnosu na stanje u važećim urbanističkim planovima, nedovršena legalizacija, nedefinisani imovinsko pravni odnosi, neplanska vodovodna i kanalizaciona priključenja… sve su to najčešći razlozi zašto se slične neprilike ne rešavaju iz korena, već ad hok i površinski.

S druge strane, ni nedostatak adekvatne dokumentacije ne može beskonačno biti izgovor za pat poziciju između lokalne samouprave sa pripadajućim preduzećima i građana. Neko to jednom mora dovesti u red; a građani sigurno nisu sami za to kadri.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Reagovanje; Metalac: Kad kupujete posuđe – mislite na zdravlje

Sledeći članak

Stiže topliji talas – temperatura do 10 stepeni, na planinama sneg