• 27.09.2023.

Uspešan nastup milanovačkih reprezentativaca na Prvenstvu Balkana

foto: KK Milanovac

Od 26. do 28. maja u Sportskoj dvorani “Topolice”, u Baru, odžano je Prvenstvo Balkana u karateu za mlađe uzraste na kome je učestvovalo 1345 najboljih mladih karatista iz 11 zemalja balkanskog poluostrva. 

Iz karate kluba “Milanovac”, tri reprezentativca u četiri kategorije, imalo je čast da brani boje naše zemlje na ovom balkanskom šamoionatu i to Ružica Petrović u katama i borbama, Petar Petrović u borbama i Lenka Bradonjić u katama. 

foto: KK Milanovac

Ponosan sam na naše takmičare, kao i na činjenicu da još jednu godinu zaredom imamo naše predstavnike u reprezentaciji, a posebno na to da je u poslednjih pet godina ovo već dvanaesta medalja sa sa balkanskog prvenstva koja stiže u naš klub i grad. Svi takmičari su pokazali izuzetnu posvećenost, bili su odlično pripremljeni, ali je činjenica da se za ostvarivanje rezultata u sportu mora poklopiti više faktora. Na nama je da još više radimo, ali i i da imamo više nastupa na međunarodnoj sceni, što zavisi i od naših materijalnih mogućnosti. Idemo dalje do novih pobeda sa jednim ogromnim iskustvom više – kazao je Đorđe Petrović, trener.

Naša sugrađanka Ružica Petrović ostvarila je ogroman uspeh osvojivši bronzanu medalju u katama u kategoriji devojčica od 11 godina. U neverovatno jakoj konkurenciji u kojoj su se nalazile 32 najkvalitetnije takmičarke Balkana od pet odličnih mečeva ona je ostvarila četiri maestralne pobede i na taj način se popela na pobedničko postolje i u naš grad donela izuzetno vrednu medalju sa ovog takmičenja.

foto: KK Milanovac

Ružica je u prvom kolu bila bolja od takmičarke Severne Makedonije, Viktorije Gjorgijeve, dok je u drugom kolu pobedila reprezentativku Bosne i Hercegovine, Aminu Ćosović. U trećem kolu sastala se sa odličnom protivnicom iz Grčke, Vasiliju Efimijom, gde je zbog manjeg disbalansa izgubila tesnim rezultatom 3:2, iako je po mišljenju mnogih sudija koji u tom trenutku nisu bili u panelu, bila bolja, bez obzira na mali gubitak ravnoteže. Kako se grčka takmičarka plasirala u finale, Ružica dobija šansu da ide u repasaž i u četvrtom meču pobeđuje reprezentativku iz Turske, Topatan Cejlu, dok je u petom, direktnom meču za treće mesto, bila bolja od prvakinje Crne Gore, Lare Savović. 

Na ovaj način ispravljena je velika nepravda sa prošlogodišnjeg Prvenstva Balkana, kada je Ružica zbog nesportskih sudijskih poteza ostala bez medalje, a svojim briljanntnim nastupima, kao i tehničkom, fizičkom i psihološkom superiornošću dokazala da se nalazi u samom vrhu karatistkinja balkanskog poluostrva. 

foto: KK Milanovac

Prvog dana takmičinja, Ružica je nastupila i u disciplini borbe u kategoriji devojčica od 11 godina ispod 32 kg. Protiv takmičarke iz Hrvatske odlično je otvorila meč, međutim protivnica dobija prednost prvog poena, koji Ružica nije stigla da preokrene, pa je rezultatom 2:2 završila takmičenje u prvom kolu. 

foto: KK Milanovac

Petar Petrović nastupio je u disciplini borbe u kategoriji dečaka od 12 godina ispod 37 kg. On je imao odlične nastupe u veoma jakoj konkurenciji od 35 najboljih takmičara balkanskog poluostrva u ovoj kategoriji od kojih su svi imali kvalitet za osvajanje medalje. On je u prvom meču bio bolji od takmičara iz Hrvatske, Nemet Gabrijela.

U drugom kolu je pobedio odličnog takmičara iz Slovenije, Milev Mateja, a upravo je taj meč bio i najbolji meč u kategoriji, koji je završen rezultatom 12:7. U trećem meču gubi tesnim rezultatom 1:0 od takmičara iz Crne Gore, Tomašević Boža, koji je postao šamoion Balkana, mada je u poslednjoj sekundi napravio poen za preokret, koji nije dosuđen.

foto: KK Milanovac

U repasažnom meču protiv fenomenalnog takmičara iz Rumunije, Dimitru Andreja, sudijskom greškom gubi prvi poen, koji je u potpunosti promenio tok meča i postavljenu taktiku i ovog puta završava takmičenje na sedmom mestu. 

foto: KK Milanovac

Odličan nastup imala je i najmlađa takmičarka, Lenka Bradonjić, koja je u kategoriji devojčica od osam godina, u katama, u drugom kolu zastala protiv reprezentativke iz Turske, ali je pokazala neustrašivost i veliki talenat koji u narednom periodu treba da se nadograđuje. 

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Čačak: Vozio sa 2,60 promila alkohola

Sledeći članak

Zašto je jod važan za oči?