• 18.05.2022.

Uspešan početak ski sezone za Petru Lazović

iz privatne foto arhiv

Milanovčanka Petra Lazović ponovo izabrana u tim Srbije, koji će nas predstavljati na nekim međunarodnim trkama

Petra Lazović je osvojila 2. i 3. mesto na KUP-u šampiona, na Kopaoniku, u disciplini veleslalom i treće mesto u slalomu, u kategoriji do 16 godina. (Ovo takmičenje je, inače, iz kalendara alpskog kupa Srbije)

Trener Milorad Bocić sa Petrom radi već devet sezona i ističe da nisu loše proši na startu seozne, jer je imala problem sa kolenom, tako da su zbog toga propustili dosta treninga.

– Sada smo imali trke na Kopaoniku i smatram da nismo na nivou na kom bi trebalo da budemo, a sve zbog problema sa njenim kolenom. Međutim, nismo tako loše prošli, bila je jednom druga i dva puta treća.

Petrina sezona počinje u maju, kada kreće pripremni period na glečerima, a najčešće ide u Austriju i to pet do šest puta izmedju dve skijaške sezone kod nas.

Milorad Bocić, foto; gminfo.rs

Trener Bocić ističe da je ponovo izabrana u tim Srbije koji će nas predstavljati na nekim međunarodnim trkama.

Prošle goidne je učestvovala kao reprezentativka Srbije na nekim trkama, sada idemo na trke u Češku i Sloveniju, zatim ćemo voziti neke domaće trke. A potom imamo u planu Sloveniju, Hrtvatsku i Italiju, ali to sve zavisi od njenih rezultata. Ukoliko sve prođe kako treba, idemo krajem marta na trku Pinokio, koja druga najjača trka na svetu, u tom uzrastu – priča naš sagovornik.

On dodaje da je dodatno opterećenje i koronavirus, uklapaju se i prilagođavaju koliko mogu datoj situaciji sa koronom.

– Imali smo razne situacije kada smo odlazili pod jednim uslovima, trenirali sedam dana, a onda je na primer Austrija promenila uslove i morali smo da se testiramo svaki dan. Onda više ni to nije važilo, jer su zatvorili sva skijališta, i morali smo da se vratimo nazad u Srbiju.

iz privatne foto arhiv

Petra u Srbiji učestvuje u tri ranga takmičenja, to su alpski kup Srbije, regionalne trke, i ove godine na međunarodnoj trci FIS children koja će biti održana tokom februara na Kopaoniku. I na kraju sezone, u martu, kao kruna svega, očekuje je državno prvenstvo.

– Pravo i ozbiljno skijanje počinje od FIS kategoriji, a to je seniorsko skijanje, u koje Petra ulazi sledeće godine. Od tog momenta učestvovaće na trkama sa devojkama od 26 i 30 godina. To su ozbiljnije trke, zahtevniji treninzi, veći broj dana na snegu, veći troškovi…

Prema njegivim rečima u Srbiji mnogo dece prestane da skija upravo tada kada trebe da pređe u sledeći rang.

iz privatne foto arhiv

– Jedan od glavnih razloga što odustaju je zbog toga što je skijanje veoma skup sport. Petrino skijanje u potpunosti finansiraju njeni roditelji. O kakvim se ciframa tu radi to bi dobro razumeli roditelji čija deca treniraju tenis. Na primer Petra će za sledeću sezonu najmanje imati deset pari skija, a gde su još trenizi, putovanja na njih… Znamo u kakvim vremenima živimo ali dragocena bi bila pomoć nekog sponzora, privrede, lokalne samouprave. Apelujem na gradske vlasti Gornjeg Milanovca da prepoznaju Petrin trud, rad i njene uspehe. Milanovac po prvi put ima ozbiljnog skijaša, tako da bi bilo dobro ukoliko bi neko imao sluha da pomogne, jer pitanje je do kog trenutka će roditelji moći sami da to sve finansiraju. Onda kada oni više ne budu mogli, e onda to povlači sve ostalo…

iz privatne foto arhive

Trener Milorad Bocić sa Petrom radi već devet sezona, kaže da se dobro razumeju ali svako dete je drugačije i priča za sebe.

– Sada su generacije drugačije, sve se promenilo. Bitan je kompromis i da se stvari u startu postave kako treba. Ona svoje obaveze ispunjava, komunikacija je odlična. Sada, u ovom peridou, pojavljuju se problemi tipa treme, prevelikih očekivanja na trkama… tog nekog pritiska. Normalno je da bi u timu trebalo da imamo sportskog psihologa, ali to je u Srbiji jako teško. Onda se opet vraćamo na početak, a to je sponzor, jer košta i psiholog da bi smo ga uključili u tim. Jer praksa je pokazala da u tom uzrastu rad jedan na jedan, bez timskog organizovanog rada, na duge staze ne daje rezultat.

Dan koji Petri počinje nekada i u 4:30 ne završava se silaskom sa planine, već se nastavlja popodne, kada je očekuje obavezni kondicioni trenig, nakon kojeg sledi video analiza tog dana sa staze.

Skijanje, kao i svaki ostali sportovi traži dosta odricanja, ali Petra se ne žali.  Njena upornost, volja i želja daju rezultate. Takmiči se za Skijaški klub MM iz Beograda i trenira od svoje pete godine, nema sponzora i za sada sve finansiraju roditelji. Trenutno se takmiči u kategoriji U16.  

Petra kaže da je u ovoj sezoni tek očekuju najvažnije trke, kao i da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima.

– Za sada nije loše  s obzirom na to koliko sam treninga zbog kolena propustila. Lično sam zadovoljna, nije loše. Naravno da uvek može bolje.  Najvažnije trke ove sezone su mi to državno privenstvo u martu, kod nas, i trka Pinokio. U svemu ovome, u skijanju, meni je najlepše druženje jer dosta poznanstava stičem u inostranstvu, a najteža mi je ta trema pred trku. Mada, na kraju kada je završim sve bude super ali dok traje, tada mi je najteže – priča nam Petra Lazović.

iz privatne foto arhiv

Ona dodaje da je za njen uspeh na stazi veoma važna njena porodica kao i trener Milorad Bocić koji je, kako saznajemo iz razgovora, odličan pedagog, veliki stručnjak i dobar čovek. Kaže da ponekad grdi ali to daje rezultate.

Petra je učenica Gimnazije „Takovski ustanak“ za sada uspešno uspeva da uskladi obaveze u školi i treninge.

– Svi mi maksimalno izlaze u susret, učenica sam prvog razreda Gimnazije. A za sve ovo je potrebna velika volja i želja, kao i dobra organizacija. Imam maksimalnu podršku u školi kako od profesora, direktora tako i drugara iz razreda – kaže nam na kraju razgovora Petra, koja inače ne voli da se hvali svojim skijaškim uspesima. Veoma je skromna, tako da o njenim osvojenim medaljama znaju samo najbliži drugari.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Šta nas čeka u radnjama: Pakovanja proizvoda sve manja, ali skuplja

Sledeći članak

Za učenike od prvog do četvrtog razreda časovi u školi, stariji osnovci i srednjoškolci na kombinovanoj nastavi