• 19.07.2024.

UZINAT otvorio prostorije u Takovskoj 88 – sinoć proklamovani glavni ciljevi (FOTO+)

UZINAT, prezentacija, foto GMInfo

Udruženje građana UZINAT (Udruženje za implementaciju narodnog aktivizma i tolerancije), proisteklo iz grupe Milanovčana koja je proteste „Srbija protiv nasilja“ organizovala na lokalu, opremilo je i otvorilo svoje prostorije u Takovskoj 88.

Od zajedničkih odlazaka na prve proteste u Beogradu nakon tragedija u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, ideje da okupljanja prenesu u svoj grad, povezivanja sa srodnim inicijativama u drugim mestima, preko samog osnivanja udruženja 17. septembra, pa do opemanja prostora i definisanja javnih ciljeva prošlo je samo šest meseci. U međuvremenu su svake sedmice, održavali skupove „Milanovac protiv nasilja“ ukupno 21. put. Iz ovih okolnosti nastala je, praktično, nova politička organizacija na lokalnoj sceni. Pored toga što najavljuju izlazak na loklane izbore na proleće iduće godine, od sinoć počinju, kao su istakli, i s nizom aktivnosti koje nemaju politički karakter u užem smislu.

Pred gostima i medijima, na sinoćnjem svečanom otvaranjanju prostorija udruženja, proklamovali su glavne, opšte ciljeve, kao i neke od akcija koje će za građane spovesti do kraja godine. Kako je istakao jedan od osnivača, Petar Božović, UZINAT se neće baviti samo temom koja se nažalost nametnula – epidemijom nasilja, već i kulturom, umetnošću, zdravljem, edukacijom mladih o javnom angažovanju.

UZINAT je kao osnovne ciljeve naveo:

  1. Konstantan razvoj Gornjeg Milanovca, na teritoriji cele opštine, putem pojedinačnih projekata koje definišu s građanima i stručnim licima iz svih potrebnih oblasti;
  2. Edukacija i pomoć sugrađanima pri postizanju ciljeva, posebno mladima, u oblasti umetnosti, obrazovanja, medija i politike;
  3. Unapređenje zaštite ljudskih prava, sloboda i vladavine prava, kao i bezbednosti;
  4. Zaštita zdravlja i životne sredine, edukacija građana, posebno dece i mladih, o čuvanju okoline;
  5. Promena loših navika u pogledu političkog delovanja i ponašanja, podsticanje na borbu protiv svih oblika korupcije.

U novembru, kako je najavio Božović, mesecu posvećenom podizanju svesti o muškim bolestima, kao što su rak prostate, testisa i mentalne bolesti, prirediće posetiocima edukaciju o prevenciji i lečenju. Podrazumevaće predavanje stručnjaka i o kanceru kod žena, a sve u svrhu smanjenja opšte smrtnosti od ovih bolesti u Gornjem Milanovcu.

Pored toga, 15, novembra UZINAT će biti domaćin sudiji Apelacionog suda, Miodragu Majiću, koji će, osim ostalog, predstaviti i svoj spisateljski rad.

Već 17. decembra učestvovaće kao posmatrači na glasačkim mestima u opštini tokom izbora za Narodnu skupštinu. Božović je podsetio da lokalnih izbora u Milanovcu neće biti pre redovnih na proleće, ali da će UZINAT angažovati sve svoje resurse i ljude za prisutnost na biračkim mestima u opštini kako bi pratili da li će sve biti legitimno i legalno pri glasanju za poslanike.

Prisutni su bili i predstavnici organizacija koje su podržale osnivanje i rad UZINAT, poput „Loklnog fronta“ Kraljevo, „Novog optimizma“ Beograd, „Studenata protiv nasilja“, „Mladih Milanovca“ (odbor ZAJEDNO) i milanovačkog odbora Demokratske stranke, kao i prijatelji osnivača koji nisu aktivno u politici.

GALERIJA: foto GMInfo


GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Aleksandar Marušić kandidat milanovačkih socijalista za narodnog poslanika

Sledeći članak

MUP: Lažne vesti izazvale paniku