• 20.06.2024.

UZINAT: Pozivamo sugrađane da na uočene nepravilnosti u našem gradu ne okreću glavu

UZINAT, foto: gminfo.rs

Saopštenje za javnost UZINAT 

„Prošli su novogodišnji i božićni praznici, svi se odmorili, sumirali prošlu godinu, doneli zaključke, napravili planove… Za naše Udruženje nije bilo odmora, jer se svakodnevno javljaju nove teme, potezi i greške nosilaca vlasti, na koje moramo da ukazujemo. O izjavama i postupcima predstavnika naše lokalne zajednice, za koje smatramo da nisu u skladu sa demokratskim načelima, za koja se zalažemo, ne želimo da ćutimo.

Prvo nam je zapala za oko jedna diskriminatorska odluka lokalne vlasti, pri dodeli novogodišnjih paketića mališanima PU „Sunce“. Naravno da pozdravljamo svaku odluku koja je u interesu naših najmlađih, ali smo duboko razočarani načinom na koji je to učinjeno.

foto: gminfo.rs

Poklone nisu dobila predškolska deca, koja nisu korisnici usluga vrtića. Ta deca, ni kriva ni dužna, veoma rano u životu doživljavaju nepravdu i diskriminaciju, od sistema, države, onog ko bi trebalo da ih prvi zaštiti. Diskriminisani su, što ne mogu da pohađaju vrtić, jer nisu imali nikoga da ih ubaci na rang listu primljenih, iako im Ustav ove zemlje omogućava pravo da pohađaju predškolski program. Ovaj potez je velika sramota za naš grad. Šta to bi sa čuvenim sloganom »Za našu decu«, i čija su ovo deca? Najmanje što očekujemo je izvinjenje deci i roditeljima, i hitno ispravljanje ove nedopustive greške i velike nepravde.

foto: gminfo.rs

U predstavljanju budžeta za ovu godinu, predsednik opštine Dejan Kovačević, je u lokalnim medijima glamurozno najavio povećanje budžeta za PU „Sunce“ u iznosu od 57 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Dužnost nam je, prema roditeljima, deci, građanima Gornjeg Milanovca, kažemo, da ne govori istinu: „Gospodine Kovačeviću, budžet PU „Sunce“ za 2023. godinu iznosio je 262.937.190,00 dinara, a budžet za 2024. godinu je 279.756.000,00 dinara, odnosno 40 miliona manje nego što Vi tvrdite. Za zarade je predviđeno povećanje od 24.193.750,00 dinara, što znači, ako izuzmemo plate i doprinose na teret poslodavca, budžet za ovu godinu je manji za 7.374.940,00 dinara. Bilo bi lepo, da je ono što ste izjavili tačno, ali ne govorite istinu i ne treba da obmanjujete javnost ovakvim populističkim izjavama, koje nemaju nikakvog stvarnog utemeljenja. Očekujemo, takođe, izvinjenje građanima, roditeljima i zaposlenima u PU ,,Sunce“, i da im javno kažete nepopularnu činjenicu, da je budžet manji za 7,5 miliona, sa sve parolom »Za našu decu«.“

foto: gminfo.rs

Pre nekoliko dana postavljen je kamen temeljac za početak radova novog objekta vrtića „kod Konfekcije“, što naravno, opet podržavamo, ali ne i način predstavljanja – hvalospeve predsedniku Republike Srbije, uz svu svitu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, odnosno predstavnika Srpske napredne stranke.

Celokupan iznos izgradnje će se finansirati iz lokalnog budžeta, pa nije korektno političke poene skupljati na grbači građana Gornjeg Milanovca. Nisu te pare zaradili i poklonili Aleksandar Vučić i Aleksandar Martinović, već građani i poreski obveznici naše opštine.

foto: gminfo.rs

I, ovde nalazimo za shodno i trebalo bi, da se gospoda predsednik i ministar zahvale građanima Milanovca. Jedino ako republički oci možda imaju nameru da ulože novac u popravku stolarije, podova i krovova drugih objekata čija je starost pola veka. Neka i to bude »Za našu decu«.

Pored ovih stvari, desilo se i da je nakon naše inicijative na društvenim mrežama i u javnosti o stanju krova i plafona u Objektu 4 PU „Sunce“, gde su smeštena deca pripremnog predškolskog programa, gde je unutrašnji prostor prokišnjavao na više mesta, nadležni su rekonstruisali i postavili novi krovni pokrivač i sredili oštećenja plafona. Uvažavamo trud i efikasnost nadležnih, ali i opominjemo, da ubuduće sami uviđaju prioritete, da rešavaju probleme, a ne da čekaju na reakciju javnosti da se problem reši nakon 7 – 8 godina od nastanka. Neka se i ovde drže parole »Za našu decu«.

foto: gminfo.rs

Takođe, pozivamo sve građane da na uočene nepravilnosti u našem gradu ne okreću glavu i da ne misle da jedan čovek ne može ništa da promeni. Da je to moguće, pored ovog našeg primera, govore i drugi primeri pojedinaca koji su uspeli da nateraju opštinske i rukovodioce pojedinih ustanova da poprave uočeno, loše, stanje.

Jedan od primera je vraćanje ležećih policajaca nakon intervencije naše sugrađanke. Ali se javlja pitanje, zašto su ležeći policajci vraćeni samo u ulici gde ona živi? Da li, recimo, deca koja pohađaju u niže razrede Prve osnovne škole nisu nebezbedna ako tu nije vraćen ležeći policajac? Šta je sa drugim stanovnicima na svim ostalim lokacijama gde isti nisu vraćeni?

foto: gminfo.rs

Naš rad ne prestaje, mi ćemo i dalje biti tu, da ukazujemo na nepravilnosti u radu javnih ustanova i njihovih radnika, onih koji su zaboravili svoje dužnosti i obaveze, a zaboravili su i da smo mi, građani, njihovi poslodavci, a ne sluge.

Ovom prilikom obaveštavamo sugrađane, da nam se mogu svake srede od 18 do 21 čas, u našoj kancelariji u Takovskoj 88, obratiti za pomoć ili posredovanje u prijavi nepravilnosti rada javnih službi uočenih na teritoriji cele Opštine.“

 

Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i tolerancije (UZINAT

Violeta

Prethodni članak

In memoriam: Rodoljub Petrović- novinar, publicista, bivši gradonačelnik Čačka

Sledeći članak

Odbojka, Aleksandar Mitrović: „Takovo? Kupili su me za ceo život“