• 20.06.2024.

UZINAT: Prema rečima roditelja, razloga za zabrinutost ima po više osnova

UZINAT (Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i toleranciju) danas je javnim saopštenjem ukazalo kritički, ali sa predlozima za rešenja i dodatnim pitanjima, na primedbe i zapažanja građana u vezi sa nekoliko infrastrukturnih nedostataka u gradu. Njihov dopis javnosti prenosimo u celini:

Prostorije našeg udruženja u Takovskoj 88 su otvorene svake srede od 18 do 21 čas za sugestije i podršku, kako građana nama, tako i našu svim građanima opštine. Tim povodom, prošle srede su u naše prostorije došli zabrinuti građani čija deca idu u osnovnu školu „Sveti Sava“, poznatiju kao „treća“.

Prema rečima roditelja, razloga za zabrinutost ima po više osnova. Iako je već duže vreme obećano renoviranje toaleta u školi još uvek do realizacije nije došlo. Roditelji su vidno zabrinuti i zbog slučaja curenja nepoznate tečnosti sa plafona u toaletu u prizemlju. Jedan od roditelja kaže da njegova deca nikada nisu koristila toalet u školi, iako školu pohađaju u periodu dužem od osam godina. Tender za ove radove je već par puta poništavan. Da li je to jer izvođači nisu dali dovoljno visoku cenu da bi imalo šta i da pretekne ili je nešto drugo u pitanju?

Nije to jedini razlog za brigu ovih ljudi. Kažu da je veliki problem i odlazak dece u školu. Prelazak raskrsnice kod „Snage“ je poduhvat koji je teži i za odrasle, a kamoli za decu. Nevidljivi pešački prelaz, koji jedino postaje vidljiv uoči dana Opštine, niko od učesnika u saobraćaju ne poštuje. A neretko su i na njemu parkirana vozila ljudi koji posećuju obližnje ugostiteljske i trgovinske objekte. Kao i uglavnom svuda u gradu, ni ovde vozači često ne staju da propuste pešake, a još veći rizik je jer se pešački prelaz nalazi na krivini.

Jedno od rešenja je podna svetlosna signalizacija kojom je obeležen pešački prelaz kod osnovne škole Momčilo Nastasijević (“druga“). Obeležavanje ovog pešačkog prelaza je za svaku pohvalu. Jedino je čudan izbor ovog pešačkog prelaza kao, nadamo se, prvog u ovom projektu za njihovo bolje obeležavanje, jer je ova škola jedina od 4 gradske koja uopšte nema drugu smenu. Ispred raskrsnice kod „Snage“ bi bilo korisno postaviti i merače brzine koji vozače upozoravaju na prekoračenja. Takođe, postoje i takozvani treptači, koji upozoravaju na blizinu pešačkog prelaza. Kako kažu, žitelji ovog dela grada su dva puta pisali peticije nadležnim opštinskim službama za postavljanje ležećih policajaca ali oba puta nisu naišli na razumevanje.

Na kraju razgovora sa zabrinutim sugrađanima dotakli smo se i teme dečjih igrališta. Tu je kulminiralo nezadovoljstvo. Roditelji su došli sa fotografijama košarkaških igrališta u Trećoj osnovnoj školi i igrališta kod „Kobre“. Situacija na igralištu škole, takođe, dovodi u pitanje šta deca rade na fizičkom kada je na programu čas košarke.

foto: UZINAT
foto: UZINAT

Po rečima roditelja, jedino igralište koje postoji na području „boljkovačkog“ i naselja kod „Jasena“ je ono za decu predškolskog uzrasta za koje su i građani pre nekoliko godina sakupljali novac, kako bi ga izgradili zajednički sa opštinom. Tom prilikom su im, kako kažu, nadležni obećali i igralište za školsku decu i ujedno pozivaju njihove službe da krenu u rešavanje problema navedenih u ovom tekstu.

Naše udruženje se pridružuje svim navedenim zahtevima, a pored toga pozivamo opštinske institucije da naprave bolju regulaciju saobraćaja raskrsnice kod „Snage“. Smatramo da je svrsishodnije potrošiti sredstva iz budžeta za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju nego da tih par miliona dinara ulažu u natpis našeg grada planiranog za postavljanje unutar novog kružnog toka u Srčaniku. Da bi neko znao u koje naselje ulazi dovoljno je postaviti i „staromodnu“ i „primitivnu“ tablu koja se koristi svuda u saobraćaju. Pozivamo da se postavi i radar ispred raskrsnice kod „Snage“, smer iz Takova, koji bi povećao poštovanje ograničenja i povećao nivo bezbednosti pešaka, a nesavesne vozače sankcionisao.

A kada smo kod raskrsnica sa velikim rizikom za uključivanje, moramo još jednom pomenuti i raskrsnicu kod Zanatskog centra. Ukoliko ne možete da ispunite obećanje da na tom mestu napravite kružni tok, možete bar, posle oko godinu dana, da vratite u funkciju semafor kako bi vozači koji se kreću Železničkom ulicom mogli bezbedno da se uključe u raskrsnicu. Da je to sada jako nebezbedno govori i događaj od prošle subote kada se tu dogodio jedan ozbiljniji udes, gomilu blažih da ne nabrajamo.

foto: UZINAT

Vezano za bezbednost učesnika u saobraćaju, hoćemo da upitamo i da li su putnici i đaci koji koriste gradski prevoz bezbedni. Svedoci smo da je jedan od mini-buseva 11. marta sleteo sa puta, na samom početku trase od triangle u Mlakovcu ka gradu. Kako nikoga nije bilo pored vozila, ne znamo šta se dogodilo i da li je bilo posledica po putnike. Zato zahtevamo od nadležnih opštinskih institucija i od prevoznika da nas i sve njihove korisnike obavesti o razlozima i posledicama ovog događaja. A pozivamo i policiju da ispita ovaj slučaj, jer pitanje je da li je isti uopšte prijavljen.*

foto: UZINAT

Aplauz za Šredera?
Ovih dana, kad se obeležava dvadeset petogodišnjica početka bombardovanja naše zemlje, javlja se pitanje koje bi verovatno želeli da čuju naši građani, a to je odgovor predsednika Opštine da li je 24. marta 2017. godine, na dan osamnaestogodišnjice, prisustvovao predizbornom skupu njegove stranke u Beogradu i da li je tada svojim aplauzom izrazio dobrodošlicu Gerhardu Šrederu, koji je u vreme početka agresije bio nemački kancelar. Da li se slaže sa takvom politikom svoje stranke i njenog tadašnjeg predsednika, a sada samo člana?*“

Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i tolerancij – UZINAT

(*Svi sadržaji u ovom članku autorsko su delo navedene političke ogranizacije, GMInfo nije autor saopštenja političkih aktera.)

Milos

Prethodni članak

Otvoren konkurs namenjen mladima za stručnu praksu u državnim institucijama

Sledeći članak

Radovi na izgradnji trećeg objekta PU „Sunce“