• 6 jula, 2020

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru

foto: gminfo.rs

Večeras dočekujemo Novu 2020. godinu po Julijanskom kalendaru. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Nova godina koja se kod pravoslavaca naziva „Srpska“ i proslavlja u noći između 13. i 14. januara.

Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, u ponoć, obeležiće zvona Crkve Sv. Trojice u Gornjem Milanovcu.
Uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika – Dan Obrezanja Isusa Hrista, u narodu poznat kao Mali Božić, i dan svetog Vasilija Velikog, tim povodom 14. janura, u 8 sati, u milanovačkoj crkvi biće služena sveta liturgija.

Srpska nova godina nekada se dočekivala u domovima, uz prijatelje i bogatu, tipično zimsku trpezu. U gradovima, u ponoć služile su se vruće krofne. U jednu bi se stavio novčić, koji bi onome ko ga nađe najavio uspeh u Novoj godini.

Ovaj praznik prvi su zabranili austrougarski okupatori tokom Prvog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, proslava pravoslavne Nove godine, dugo godina označavana je kao težak nacionalni ispad. Danas, doček se organizuje u mnogim većim gradovima i turističkim centrima širom Srbije.

Mnogi će i ovu Novu godinu dočekati u kućama. Ponoć i 1. januar po starom, Julijanskom kalendaru, zvanično usvojenom na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, čeka se i u restoranima, uz veselje i pesmu.

U crkvama, održava se praznično bdenije i služi moleban, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

 

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Kako se dočekuje srpska Nova godina

Sledeći članak

Dobili desetine miliona uprkos tri hiljade prekršaja