• 26.02.2024.

Večerašnji protest „Milanovac protiv nasilja“ – 12. put (FOTO+)

XII protest Milanovac protiv nasilja WEB, foto GMInfo

Kako se i pretpostavljalo, protest „Milanovac protiv nasilja“ na Trgu kneza Mihaila, bio je večeras masovniji od  prethodnih. Osim većeg broja samih Milanovčana, došli su i ljudi iz okolnih gradova i Beograda, koji podržavaju ove proteste i zahteve upućene vlastima još od tragedija u „Ribnikaru“ i Mladenovcu.

Nasilje, kako su ocenili, ne samo da nije nestalo, već nastavlja da se dešava u raznim oblicima širom Srbije, i to u sve većoj meri. Državni vrh i nadležne institucije, kako ističu, umesto da rade na suzbijanju ovih pojava, samo ih još više podstiču putem medija i bahatog odnosa prema građanima.

Ovakav odaziv u Milanovcu nesumnjivo je posedica i prethodnog apela javnih, političkih ličnosti i loklanih organizatora protesta da sada grad pod Rudnikom bude tačka šireg okupljanja, ali ne samo zbog nemilog događaja koji se odigrao prošlog petka uveče na Trgu, već i zbog, kako ističu, neprimerenog odnosa lokalnih vlasti prema toj temi i građanima neistomišljenicima. Prolazak automobila kroz pešačku zonu i udaranje deteta, još jedan je oblik, kako ističu, nekontrolisanog širenja nasilja protiv čega se ovaj skup upravo i bori.

Među prisutnima su bili i istaknuti članovi i lideri srpskih opozicionih stranaka proevropskog opredeljenja, poput Biljane Stojković i Nebojše Zelenovića („Zajedno“), Srđana Milivojevića i Zorana Lutovca (DS) – organizacija koje su u sredu potpisale rezoluciju o zajedničkom delovanju. Oni su pričali sa okupljenima, ali nisu imali oficijelna obraćanja s govornice. To mesto bilo je rezervisano za novinara Aleksadra Gubaša, istoričara Milana Jevtića, aktivistu Petra Đurića („Ćale, ovo je za tebe“), i Bojana Savkovića, kao uvodničara (uskoro opširnije).

Poručili su da se ljudi, koji prepoznaju štetnost aktulene vlasti, više ne plaše da javno istupe ili dolaze na proteste, te da njihova istrajnost u tome, naročito tokom leta, ukazuje da će ukoro doći do novog omasovljenja od septembra.

U milanovačkom protestu protiv nasilja prvi put su se pojavile i prepoznatiljive lutke u prugastim uniformama sa licima vodećih ličnosti vladajućeg aparata.

Predsednik opštine, Dejan Kovačević (SNS), koga su u utorak organizatori pozvali da večeras dođe na Trg i pridruži im se u osudi nasilja, posebno događaja od petka, nije viđen na skupu. Organizatori su mu poručili da ga i dalje očekuju, ali su ponovo istakli da nisu, niti imaju nameru da politizuju događaj od prošlog petka. Pominjanje Kovačevića, ali i Aleksandra Vučića u govorima gostiju, izazvali su ubedljivo najglasnije zviždanje i negativne ovacije prisutnih.

Okupljanje je počelo od 19. sati, a nakon zvaničnih obraćanja, završen je posle prolaska kolone od Trga dalje glavnom ulicom i nazad. Incidenata nije bilo. Pogledajte galeriju 👇

foto:GMInfo

GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Čivović: Izmene u radu seoskih ambulanti – Ambulanta za respiratorne infekcije izmeštena

Sledeći članak

Akcija Dobrovoljnog davanja krvi u ponedeljak 4. septembra