• 14.12.2024.

Vege recept: Čokoladni brauni od slatkog krompira

Fotografije: Vege zajednica

Batat ili slatki krompir se odlično uklapa u slatka kao i u slana jela. Na našim prostorima je sve popularnija ova tropska biljka koju možemo naći u narandžastoj, beloj i ljubičastoj varijanti.

Narandžasti batat je sličnog ukusa kao bundeva. Ovaj recept je odličan način da se upoznamo sa ovom namirnicom na novi način.

Hranljiva svojstva

Karotenoidi iz slatkog krompira održavaju dobar vid, jačaju imunitet i imaju antioksidantne karakteristike. Nizak glikemijski indeks je takođe veoma važan zbog sporije apsorpcije glukoze.

Bogat je vitaminima (A, B6, C i E) i mineralima (K, Ca, Mg, Fe).

Važno je reći da je ovaj recept ne samo veganski, već takođe bez glutena, koštunjavih plodova i kikirikija, kao i da ne sadrži beli šećer.

Sve ovo bi moglo da zvuči kao da je reč o običnom listu zelene salate, a ne bogatom čokoladnom kolaču.

Nasuprot popularnom verovanju da veganska hrana, hrana bez alergena i zdravije varijante obroka nisu ukusne opcije ili da moraju biti sirovi, ovaj kolač je tu da nas razuveri i oduševi.

Brauni je kolač koji je sjajan za krijumčarenje zdravih namirnica najmlađima, ali i svakome ko je izbirljiv. Osim sa slatkim krompirom, postoje varijante sa tikvicama, pasuljem ili čak paškanatom.

Čokoladni brauni od slatkog krompira

1 šolja pečenog batata (1 batat srednje veličine)
⅔ šolje ovsenog brašna (izblendati ovsene pahuljice)
½ šolje tahinija (zamena: puter od orašastih plodova ili kikirikija)
½ šolje javorovog sirupa (zamena: agave sirup)
1,5 kašika istopljenog kokosovog ulja (zamena: bilo koje ulje neutralnog ukusa)
pola kašičice ekstrakta vanile
pola šolje kakao praha (najbolje sirovog)
½ kesice praška za pecivo
50 grama seckane crne čokolade
¼ kašičice soli

Slatki krompir preseći na pola (opciono premazati uljem) i peći na 190°C pola sata.

Kada je pečen, uviti u foliju ili papir za pečenje na 5 minuta da bi se lakše oljuštila kora.

Prohlađeni batat staviti u blender ili multipraktik zajedno sa tahinijem, javorovim sirupom, kakaom, ekstraktom vanile, kokosovim uljem i blago posoliti. Izblendati dok ne nestanu grudvice, zatim pomešati u činiji sa ovsenim brašnom (uglavnom su pahuljice bez glutena i na pakovanju je naznačeno ako jesu), seckanom čokoladom i praškom za pecivo. Posuti čokoladnim kapljicama ili dekoracijom po želji.

Listići badema se takođe odlično uklapaju, ali dodaju tek pri kraju pečenja jer lako izgore.

Peći na 180°C 25–30 minuta u manjem kalupu obloženom papirom za pečenje.

Sačekati da se ohlade minimum pola sata i zajedno sa papirom lagano izvaditi iz kalupa.

Na sobnoj temperaturi čuvati do tri ili u frižideru do 5 dana.

Mogu se zamrznuti i koristiti narednih mesec dana.

Velika kugla biljnog sladoleda od vanile sa prelivom od javorovog sirupa je takođe odlična ideja.

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

 

Violeta

Prethodni članak

Koronavirusom zaražene još 22 osobe

Sledeći članak

Biblioteka „Braća Nastasijević“ preporučuje da pročitate…