• 13 avgusta, 2020

Veliki Pablo, novi mačak u kraju

foto: priv.arhiva

Iako je član domaćinstva Nenada Đokovića već godinu i po dana, Pablo tek sada za komšiluk i pešake u ulici postaje egzotična atrakcija! Razlog? Veličina, stas i kamuflaža.

On je Bengalski mačor, i dalje nesvakidašnja sorta za ove prostore. Kao i svi pripadnici vrste, koji se mogu naći u prodaji iz pouzdanog legla, najmanje četiri kolena je udaljen od prvobitnog ukrštanja azijske Leopard mačke i domaćih evropskih varijanti.

foto: priv.arhiva

Pablo je, dakle, hibrid i to takav da je u prirodnim uslovima ovakvo ukrštanje bilo nemoguće, već jedino u laboratoriji. Njegovi prvi „preci“ nastali su slučajno, tokom eksperimenata za proizvodnju leka protiv mačije leukemije, u Americi, početkom ’60. godina prošlog veka.

foto: Violeta, koja se plaši mačaka

Brzo rastu do razmera koje privlače pogled, pa čak i opreznost neupućenih prolaznika. Pablo bi mogao da dostigne težinu od 7 do 10 kilograma i telesni raspon tri puta veći od naših uobičajenih mačaka. Izrazito tačkasto-prugasto krzno nije jedina odlika preostala od azijskih divljih predaka. Bengalska, kao ime, tu je međutim samo zbog šara, jer specifične genetske veze sa bengalskim tigrom nema, ali ima sa leopardima.

foto: Violeta, koja se plaši mačaka

Na prostranom potrkovlju u Đokovićima, nekoj vrsti sobe za porodičnu razonodu, gde Pablo praktično vlada, uočili smo vrlo brzo neke od tih odlika. Rezervisan je prema strancima, ne dopušta da ga odmah gnjave, ali brzo prihvata igru jer je izraziti radoznali lovac sa velikim skokom i inteligentnom kotrolom teritorije. Deli neobičnu karakteristiku cele vrste – gotovo da ne mjauče, već se oglašava zvucima koji ponekad liče na ptičije cvrkutanje, a ponekad na artikulisan ljudski govor.

Pablo senior, foto: priv.arhiva

Idealan je kućni ljubimac za nekog ko može da mu priušti dovoljno širok i visok prostor, jer značajan deo dana provodi u pentranju gredama i na visini. Bengalske, za razliku od običnih mačaka, vole intenzivniju igru, boravak i lov u vodi, što za Pabla u Đokovićima predstavlja naročit izazov jer još imaju jednu pozamašnu kornjaču i dugačak akvarijum. Idelan je za druženje s decom, posebno uzrasta osnovne i srednje škole; prati ih kad su puni energije za zabavu, solidariše se kad im je potreban mir.

Ja kad nervozan dođem iz škole, igram se ili ćutim sa Pablom, i odmah mi je bolje. – rekao nam je srednji Đoković junior, Vlade.

foto: Violeta, koja se plaši mačaka

Deca su i bila razlog da ga nabavimo, – kaže za GMinfo Nenad Đoković. – Svi volimo životinje; razmišao sam da im kupim psa, ali oni su hteli nešto drugačije, neobičnije, i izbor je pao na Bengalsku mačku. I evo, već sad prolaznici zastaju kad Pabla vide na krovu.

foto: priv.arhiva

Kako nam Nenad objašnjava, nije lako nabaviti ovu vrstu u Srbiji. Retka su dobra, prava legla, pa i tada odgajivači traže da s kupcem ostvare veće poverenje, strahujući verovatno od buduće konkurencije i „divljih“ preprodavaca, usled porasta interesovanja za egzotične mačke kod nas. Shodno tome, za kupovinu Bengalske mačke morali biste izdvojiti najmanje 600 eura. No, to je svakako manje od cene za koju su prodavani prvi primerci u Kaliforniji – za 50.000 dolara! Do danas je zbog toga nazivaju „Rols Rojs“ mačkama.

foto: priv.arhiva

Poklonici mačaka u Srbiji otkrili su da mogućnosti za uživanje u ovim ljubimcima više na moraju biti ograničene na poznate aktivnosti kakve nudi domaća ili neka druga mačka standardne veličine. Krupne pripitomljene rase raspolažu boljim imunitetom i, pre svega, većim kapacitetom mozga. Zato su inteligentnije, neposrednije komuniciraju, osećaju, moguće ih je dresirati skoro kao pse, naučiti čak na šetnju s povocem i uopšte računati na složeniju socijalnu dinamiku. Šuška se da zato u okolni grada imamo i jednu Mejn Kun varijantu, ali za to su potrebni još veći povodac i jedna druga priča.

Miloš Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

Politika: Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Sledeći članak

Na Okružnom takmičenju u lepom govoru učenici iz Milanovca osvojili 4 diplome