• 06.12.2023.

Vizitorski centar na Rudniku do kraja 2020.

projekat „Vizitorski centar Rudnik – centar razvoja turizma rudničkog kraja, foto: gminfo.rs

Izgradnja budućeg vizitorskog centra na Rudniku, zamišljenog kao multifunkcionalni objekat, počinje krajem aprila – početkom maja. Krajem ove ili početkom iduće godine trebalo bi da bude priveden nameni, rekao je za naš portal Desimir Ćalasan, direktor Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac.

Multifunkcionalni znači – informativni, ugostiteljski, trgovinsko-poslovni objekat. Biće središte okupljanja i povezivanja pojedinačnih inicijativa i organizacije i prodaje tura i paketa različitih aktivnosti (šetnje, planinarenje, biciklizam, najam ili kupovina opreme za aktivnosti).

Desimir Ćalasan, foto: gminfo.rs

Taj multifunkcionalni objekat, od 530m2, biće na tri nivoa. U podrumskom delu predviđen je podrum pića, prvenstveno rakije. Kao što postoji vinska tura, mi smo sa kolegama iz Kragujevca razgovarali da napravimo u ovom slučaju rakijsku turu, jer naš kraj je poznat po rakiji. U prizemlju će biti smeštene kancelarije za Turističku organizaciju, sala za prezentacije od 40-tak mesta, suvenirnica i dva apartmana, dok su u poktrovlju planirana još tri. Dakle, na jednom mestu biće poslovni, trgovinski i ugostiteljski objekat, pa zato i kažem da je multifunkcionalni objekat – rekao je za Gminfo Ćalasan.

foto: gornjimilanovac.rs

Prema njegovim rečima sa vizitorskim centrom Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac biće prisutnija na ovoj destinaciji.

Rudnik je uz Takovo destinacija koja zaslužuje posebnu pažnju. Hteli smo da budemo što bliže gostima, koji će imati na jednom mestu prave informacije, prvenstveno o potencijalima Rudnika pa onda i ostatka opštine – kaže za naš portal Desimir Ćalasan.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Ćalasan navodi da je sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija potpisan ugovor od 10 miliona dinara za projekat „Vizitorski centar Rudnik – centar razvoja turizma rudničkog kraja.“

Sredstva su opredeljena i prebačena na račun opštine, jer nosilac projekta je lokalna samouprava, a TO G. Milanovac logistička podrška. Raspisana je javna nabavka i taj proces traje mesec dana, nakon toga biraće se izvođač, i petnaestak dana nakon toga trebalo bi da se potpiše ugovor sa izvođačem radova. Odmah nakon toga krenuće se u pripremu i realizaciju. Tako da u naredna dva meseca očekujem da se počne sa radovima. Prva faza će početi odmah, čim vremenski uslovi dozvole i čim završimo proceduralne stvari. Tako da krajem aprila – početkom maja počinjemo sa izgradnjom – rekao je direktor TO G. Milanovac i dodao – Ukupna vrednost je oko 27 miliona dinara. Od Ministarstva turizma smo dobili deset, za tu prvu fazu, ali čim krenu radovi odmah ćemo aplicirati za nova sredstva. Nadam se da ćemo naići na razumevanje za sredstva za završetak radova po tom projektu. Naravno, uz podršku lokalne samouporave i izdvajanje sredstava neophodnih da se to završi. Smatram da će krajem ove, ili početkom iduće godine, ovaj centar biti priveden nameni – pojasnio je Ćalasan.

foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima „Vizitorski centar Rudnik – centar razvoja turizma rudničkog kraja“ biće izgrađen iznad starih bazena tj iznad hotela „Neda“.

Lokalna samouprava krenuće u izgradnju velikog bazena za odrasle i malog za decu. Uz te bazene, vizitorski centar i hotel „Neda“, koji se trenutno renovira jer je izdat i dobio je novog vlasnika, prema čijim rečima trebalo bi da bude otvoren 2. ili 9. aprila (zvaće se „Kraljica“), turistička ponuda Rudnika biće kompletnija i interesantnija za sve buduće goste – zaključio je direktor TO Gornji Milanovac.

foto: gminfo.rs

Ćalasan je kazao da uz izgradnju dvorca u Takovu i još neke dodatne sadržaje koji su u planu, a o kojima će uskoro više biti reči, a koji bi u narednih 4-5 godina trebalo da budu realizovani, ukupna slika turističke ponude opštine Gornji Milanovac biće apsolutno drugačija od one koju sad imamo.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Februarska akcija Društva dijabetičara Gornji Milanovac

Sledeći članak

Gradsko groblje