• 25 septembra, 2020

Vlada Srbije nominovana za Nobelovu nagradu, predlog na razmatranju sledeće godine

foto: printscreen youtube

Magnus Jakobson, poslanik u švedskom parlamentu nominovao je administraciju SAD, vlasti u Beogradu i Prištini za Nobelovu nagradu za mir nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Magnus Jakobson je na Tviteru naveo da je da je ovu nominaciju uputio zbog zajedničkog rada na unapređenju mira i ekonomskom razvoju, dodajući da su trgovina i komunikacije važni temelji izgradnje mira u svetu.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili.

„Po završetku rata bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima između Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno sa vlastima u Beogradu i Prištini napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa „, dodaje se u nominaciji.

Jakobson je naveo i da su trgovina i telekomunikacije važni temelji za prelazak iz „hladnog u topli mir“ i da je to važan korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ističe da nominuje administraciju SAD, vlasti u Beogradu i Prištini za Nobelovu nagradu za mir jer „sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu“.

Magnus Jakobson je poslanik Demohrišćanske partije u švedskom parlamentu. Biran je za poslanika okruga Vestra Jetaland u dva saziva – 1998. i 2018. godine.

autor: rts.rs

Violeta

Prethodni članak

Dobitnicima nagradne igre „Sreća te prati, u Proleter svrati“ uručene glavne nagrade

Sledeći članak

Prodaju kokice za pomoć Aniki