• 26.02.2024.

Vlada Srbije ograničila cene hleba i naftnih derivata

foto: pixabay/Free-Photos

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500”, koja ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, od izuzetnog značaja za snabdevanja potrošača, a naročito nižih socijalnih kategorija, navodi se u saopštenju.

Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena za hleb od brašna „T-500” u iznosu od 54 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinara. Takođe, određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

– Ograničavanje cene ovog proizvoda, na ovaj način, neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, imati pozitivan uticaj na potrošače, saopšteno je iz Vlade.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cene derivata nafte do 31. decembra 2023. godine, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

tanjug

Violeta

Prethodni članak

Danas je Mratindan – šta kažu verovanja kakva će zima da bude

Sledeći članak

Uvećan porez na oružje: Poreska uprava uradila obračun