• 19.07.2024.

Vlada usvojila izmene zakona – i preduzetnicama prava kao zaposlenim porodiljama

foot:pixabay.com

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama, saopšteno je iz ministarstva.

„Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate“, navodi se u saopštenju.

Otac deteta, kako se ističe, ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

„Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine“, navodi ministarstvo.

Izvor: N1

Violeta

Prethodni članak

Danas treći po redu protest pod sloganom ‘Srbija protiv nasilja’

Sledeći članak

Poljoprivrednici iz Šumadije na putu ka Beogradu: „Policija nas opstruiše“