• 4 marta, 2021

Vlada usvojila treći paket pomoći: Punoletnim građanima po 60, penzionerima po 110 evra

foto: Instagram @kancelarijaite

Isplata prvog dela pomoći planirana da počne 8. aprila

Vlada Srbija je danas usvojila novi, treći paket pomoći privredi i građanima, vrednosti 249,4 milijarde dinara, da bi ublažila negativne efekte pandemije korona virusa, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je, predstavljajući nove mere pomoći, rekla su prethodna dva paketa pomoći bila uspešna, pravovremena, dobro smišljena, a da je privreda pokazala „žilavost“ i da su strani investitori nastavili da investitiraju i zapošljavaju radnike.

Zajedno sa prethodna dva paketa ukupna pomoć države privredi i građanima biće 953 milijarde dinara, odnosno osam milijardi evra.

Zahvaljući preduzetim merama, po rečima premijerke, Srbija je ostvarila “ fenomenalne rezultate“ u oblasti ekonomije.

„Kao što je Srbija za mnoge zemlje model u uspešnoj borbi protiv korona virusa, tako će se i u narednim mesecima govoriti o našim ekonomskim uspesima, kada budu objavljeni zvanični podaci“, rekla je Brnabić.

Navela je da su u Srbiji, u vreme pandemijske krize kojuje ocenila kao najveću u poslednjih 100 godina, povećane plate u javnom sektoru i penzije, da je porasla zaposlenost, da je inflacija niska i stabilna, a javni dug pod kotnrolom i manji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Mali: Punoletnim građanima po 60 evra, penzionerima po 110 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će svi punoletni građani ove godine dobiti pomoć iz državnog budžeta od 60 evra, a penzioneri 110 evra.

Mali je, predstavljajući novi paket mera koje je Vlada usvojila da bi ublažila negativne posledice pandemije korona virusa, rekao da će punoletnim građanima prva uplata pomoći od po 30 evra biti u maju, a druga u novembru.

„Penzioneri će do kraja ove godine dobiti po još 50 evra, odnosno ukupno 110 evra“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, građani koju budu želeli pomoć će morati da se prijave samo jednom, a prijave će početi da se primaju u aprilu, dok je početak isplata planiran za 8. april.

Mali: U trećem paketu pomoć za zaposlene i u velikim kompanijama

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da će zaposleni u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiti pomoć države trećim paketom od po pola minimalne zarade za tri meseca, mart, april i maj.

On je, predstavljajući novi paket pomoći privredi rekao da će finansijsku podršku od po pola minimalca dobiti ukupno oko 1,4 miliona radnika od čega je u velikim firmama zaposleno 300.000 ljudi.

„Firme se za pomoć u minimalnim zaradama prijavljuju svaki mesec i nemaju pravo da otpuste više od deset odsto zaposlenih tri meseca nakon poslednje isplate“, rekao je Mali.

Dodao je da firme koje prihvate pomoć neće moći ove godine da isplaćuju dividendu.

Mali je rekao da će kroz sektorsku podršku turizam, ugostiteljstvo, renta kar agencije i turistički vodiči dobiti još jednu minimalnu zaradu, a gradski hoteli 350 evra po sobi.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će, prema njegovim rečima, dobiti 600 evra po autobusu u trajanju od šest meseci.

„Pokazali smo da država može da preuzme najveći teret krize“, rekao je Mali i dodao da treći paket pomoći ni na koji način neće ugroziti makroekonomske stabilnost i visinu javnog duga od 60 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP).

beta.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

„Rumenko u saobraćaju“ sa milanovačkim predškolcima

Sledeći članak

Vremenska prognoza do kraja februara