• 20.06.2024.

Vozila će biti oduzimana samo najbahatijim vozačima

foto: pixabay.com

Vozači koji u saobraćaju naprave lakše prekršaje ne treba da budu zabrinuti zbog nove odredbe Zakona o saobraćaju kojom se u slučaju prekršaja privremeno oduzima vozilo, već oni „najbahatiji”.

To je rekao pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

– Običan učinilac prekršaja – svakome može da se desi, neće biti u toj opasnosti. Neko ko je kandidat da mu oduzmemo vozilo mora da bude de facto nesavestan vozač. Zakonski uslov je da je zatečen u saobraćaju u činjenju težeg prekršaja bezbednosti saobraćaja, a da se ustanovi da je u prethodne dve godine već dva puta pravosnažno osuđen za neki od prekršaja iz te grupe, objasnio je Nikolić za Tanjug.

To su prekršaji, dodao je, kao na primer nasilnička vožnja, vožnja vozila bez ikakve vozačke kategorije, alkoholisanost preko 1,2 promila, zatim vožnja u zoni škole za 60 i više kilometara na čas od onoga što je dozvoljeno, odbijanje alkotestiranja, korišćenje vozila koje prethodno isključeno iz saobraćaja, vožnja vozila od strane vozača koji je prethodno isključen iz saobraćaja – onoga koji ima meru zabrane upravljanja.

Komentarišući sam zakon, Nikolić ističe da je jedan broj zakonskih odredbi već stupio na snagu, a jedan nije jer se čeka donošenje pojedinih podzakonskih akata.

– Tako da još nije u punoj primeni, on je stupio na snagu ali puna primena će biti nakon donošenja podzakonskih akata, čije donošenje je oročeno na šest meseci, rekao je Nikolić.

tanjug

Violeta

Prethodni članak

Počela isplata pomoći za decu od 10.000 dinara

Sledeći članak

Finale Kupa Srbije u atletici – Nikolina dva puta zablistala