• 18.05.2022.

Vrednija od zlata i nafte – svetu prete nestašice i ratovi zbog vode

foto: pixabay.com

Zbog klimatskih promena i urbanizacije u svetu drastičano raste potrošnja vode. Tropske vreline i dugotrajna suša uzimaju danak i u Srbiji – smanjeni su vodotokovi, a nekoliko gradova se suočava i sa restrikcijama. Kako obezbediti dovoljno vode?

Pritoke presušuju, nivo reka opada, a najteža situacija je na Rzavu, Kolubari i Jadru. Hidrolozi upozoravaju da će narednih dana nizak vodostaj na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca ugroziti i polovidbu.

Jelena Jerinić iz Republički hidrometeorološkog zavoda Srbije kaže da nam je potrebna prava jesenja kiša koja bi padala danima i koja bi obuhvatila velika područja.

„Važno je da ta voda uđe u najdublje pore zemljišta, a to se sada ne vidi“, dodaje Jerinićeva.

Dok gledamo u nebo moramo dobro i da čuvamo vodne potecijale jer Srbija spada u bogatije zemlje – od 180 država u svetu Srbija je po vodnim resursima na 47. mestu.

Početkom meseca Vlada je donela Akcioni plan kako bi ubrzali sprovođenje Strategije upravljanja vodama. Konkretno, u oko 30 gradova realizovaće se razni projekti koji će osigurati snabdevanje i kvalitet vode.

Akcioni vodni plan za niz mesta

Nataša Milić, v. d. direktora Direkcije za vode Srbije, naglašava da se čitav niz gradova nalazi u Akcionom planu.

„U ovom planskom periodu završiće se unapređenje njihovog vodovodnog sistema, kao i započeti i završiti njihovi uređaji za prečićavanje otpanih voda koji će sprečiti dalje zagađenje vodotokova“, tvrdi Milićeva.

Kako ističe, to je naročito izraženo zbog komunalnih otpadnih voda baš u ovom, letnjem periodu kada imamo nizak vodostaj.

I sve grane privrede, a naročito poljoprivreda u svetu već trpe zbog suša i poplava. Zato je važno obezbediti vodu za te namene.

Berzanski analitičar Branislav Jorgić smatra da bi trebalo doneti zakon kojim bi se regulisala eksploatacija, skladištenje i distribucija tehničke vode.

Sto hiljada hektara pod sistemom za navodnjavanje do kraja godine

Nataša Milić napominje da je do kraja godine u planu da preko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bude pokriveno sistemom za navodnjavanje.

Kaže da će se time obezbediti uslovi da poljoprivreda više ne zavisi od nepovoljnih klimatskih uslova.

Tehničkom vodom se već trguje na američkim berzama. Za analitičare to je budućnost, kako bi se racionalizovala potrošnja i obezbedilo sigurno snabdevanje.

Jorgić naglašava da će u skladu sa prognozama zvaničnika Ujedinjenih nacija upravo pijaća voda biti deficitarna u svetu.

Ukoliko se na globalnom nivou ne reguliše racionalna potrošnja i poštena distribucija vode, može doći do ratnih sukoba, ukazuje berzanski analitičar.

Kao nekada, vodili su se ratovi i globana politika prema rezervama nafte, u budućnosti će to biti voda, dodaje Jorgić.

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi se već u narednih nekoliko godina dve trećine planete moglo suočiti sa nestašicom vode što bi pokrenulo i do sada najveće migracije stanovništva.

autor: Ružica Vranjković, rts.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Izgledaju kao viršle, ali to nisu – apel građanima da obrate pažnju na deklaracije

Sledeći članak

Počinje imunizacija trećom dozom vakcine protiv kovida