• 4 avgusta, 2021

Za zamenu stolarije i kotlova 3,9 miliona evra: Opštine odlučuju o uslovima

foto: pixabay.com/DokaRn

Građani Srbije, prema objavljenim rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike, mogu da računaju na ukupno 3,9 milona evra subvencija za zamenu stolarije, ugradnju termoizolacije, nabavku kotlova za grejanje koji neće koristiti ugalj… Nešto više od polovine tog iznosa finansiraće opštine, a ostatak ide iz državne kase. Za sada je samo obavljen spisak opština čiji žitelji će moći da konkurišu za ove subvencije. Pod kojim uslovima, za koju tačno vrstu subvencija, po kojoj ceni i preko kojih preduzeća – odlučuje svaka opština.

Ukupno 459,35 miliona dinara, što je po trenutnom kursu 3,9 miliona evra, namenjeno je za subvencije građanima na ime „energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koju sprovode jedinice lokalne samouprave“, stoji u Rešenju koje je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Lokalne samouprave za subvencije su namenile 235 miliona dinara, dok su raspoloživa sredstva podsticaja ministarstva sa najavljenih 54 miliona dinara uvećana na 224  miliona dinara.

Precizan spisak svih 67 opština i gradova objavljen je na sajtu ministarstva, kao i spisak onih čije su prijave odbačene ili su zakasnili sa prijavom.

 

Izvor : MRE

 

Izvor : MRE
Izvor : MRE

Opštine su, konkurišući na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike, morale da se opredele šta će subvencionisati, s obzirom da su bile predviđene tri grupe subvencija: prva je obuhvatala zamenu dotrajalih prozora, vrata kao i postavljanje izolacije zidova, podova, krovova. Druga grupa subvencije odnosila se uvođenje novih, „zelenijih“ rešenja u oblasti grejanja, klime i ventilacije, gde spada i zamena kotlova na ugalj, dok je treća grupa predviđala „ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode“.

Za šta će konkretno jedno domaćinstvo u nekoj od ovih 67 opština i gradova moći da konkuriše, zavisi isključivo od toga za šta se opredelila opština u kojoj živi.

Ograničenje cene

Kada je reč o ceni nove stolarije koja će se ugrađivati kroz ovaj program subencija, za sada je poznato samo da će resorno ministarstvo ograničiti maksimalne iznose.

„Da ne bi bilo nerealnih cena biće određena maksimalna cena za preduzeća. Lokalne samouprave će javno saopštiti koje su to kompanije, a istovremeno će raspisati i poziv zainteresovanim građanima. Prve ugovore sa građanima očekujemo u avgustu“, naglasila je nedavno ministarka Zorana Mihajlović.

Ko je ostao „kratkih rukava“

Od 88 opština koje su se javile na konkurs ministarstva, 67 je ocenjeno kao uredno, 18 kao neuredno, dok su tri bile neusklađene sa javnim pozivom.

Jedna prijava odbačena je kao – zakasnela, odnosno „neblagovremena“.

Zakasnili 25 minuta

Apatinci su, naime, ostali bez mogućnosti za subvencionisanu zamenu stolarije jer je opština kasnila 25 minuta sa predajom zahteva. Rok, je inače bio od 22. aprila, otkako je raspisan javni poziv, pa do 21. maja u 15.00. Ministarstvo je prijavu opštine Apatin, kako se navodi, primilo u 15.25 časova.

Žitelji još 18 opština ostaće bez mogućnosti korišćenja ovih subvencija, jer su kako navodi ministarstvo, poslali „neuredne prijave“.

To su: Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac.

Još tri opštine odbijene su zato što, kako se navodi u rešenju – sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom.

To su: Bačka Topola, Aranđelovac, Vladičin Han.

Autor:Daniela Ilić Krasić N1

Violeta

Prethodni članak

TAKOVSKE CVETI: Od 13 prijavljenih pet predstava nastupa u takmičarskoj kategoriji

Sledeći članak

Objavljena rešenja testa iz matematike