• 19 aprila, 2021

Završena sednica Kriznog štaba: Ništa od popuštanja, mere ostaju na stazi

foto: pixabay.com

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, nakon sednice Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

„Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata“, objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera.

To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

„Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, podvukao je Kon.

Od početka epidemije u Srbiji je borbu sa kovidom izgubilo 4.139‬ ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 409.841 osobe. U bolnicama je više od 3.800 pacijenata, a na respiratorima 128. Zasedao je Krizni štab, koji je doneo odluku da postojeće mere ostaju na snazi.

rts.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Opšta bolnica: Presek stanja na kovid odeljenjima – 9. februar

Sledeći članak

Počela isplata penzija