• 16.05.2022.

Zbog čega su posečena stabla na Brdu mira?

foto: čitalac reporter

Još 23. jula, za rubriku „Čitaoci reporteri“, stigle su našem portalu prve fotografije i komentar sugrađanina Đorđa Lazića na posečena stabla u spomen-kompleksu „Brdo Mira“. On je danas poslao nove fotografije, koje svedoče o nastavku ove prakse.

foto: čitalac reporter, Đ. Lazić

Povodom učestalih primedbi i drugih građana istim povodom, s pitanjem šta se to u stvari dešava, GMInfo je kontaktirao danas opštinsku Kancelariju za zaštitu životne sredine.

foto: čitalac reporter. Đ. Lazić

Šefica ove Kancelarije, Nevena Obradović, za naš portal objašnjava da se upravljanje spomenikom prirode „Brdo mira“ vrši na osnovu programa održavanja tog prostora i povereno je, opštinskom Odlukom o komunalnim delatnostima, Javnom komunlanom preduzeću (JKP), dok Kancelarija obavlja nadzor nad tim radovima. Pored košenja, zalivanja, sadnje novih biljaka, njihovog prihranjivanja, pod održavanjem se, navodi Obradović, podrazumeva i seča stabala koja su bolesna i oštećena.

foto: čitalac reporter, Đ. Lazić

– Da li se neka stabla nalaze baš u takvom stanju, utvrđuje se tako što na teren izađe stručna komisija za održavanje zelenila na javnim površinama. Nju čine ljudi iz naše Kancelarije i pejzažne arhitekte iz urbanizma i JP za igradnju, – objašanjava ona. – Pri tom se procene svi relevantni parametri, pre svega biološki, jer postoji niz pokazatelja da li je stablo na bilo koji način ugroženo, da li je bolesno, da li je nepovratno oštećeno sušom, da li je biljka živa uopšte ili nije. Na osnovu toga, mi smo popisali više stabala, od ulaza kod suvenirnice, do vrha i sa strane. Popisali smo sedam takvih čempresa, tri kedra.

Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine

– Oni su sasvim suvi, suvi su im i listovi, krune se i potpuno su van funkcije. To su stabla visoka deset ili petnaest metara i kao takva mogu fizički da ugroze posetioce, usled jakog vetra, snega, jake kiše. Taj rizik u ovom slučaju postoji. Imali smo i prijave građana da se baš zbog toga ona uklone. Mi smo na osnovu tih prijava, našeg uvida u stanje na terenu, doneli zaključak da se ona poseku i uklone sve sa korenom. Postoje i stabla koja samo moraju da se orežu. Sve što se gore radi, radi se po programu održavanja, stanja na licu mesta i procene bezbednosti, – ističe Obradović.

Prema njenim rečima, planirano je da, kada se sva takva stabla poseku i ukloni korenje, na jesen ili u rano proleće, budu posađene nove sadnice i da se dodatno odgovarajućim vrstama popuni prostor oko amfiteatra.

– To je sve redovno održavanje parka, nema nikakvog neplanskog ili nelegalnog sečenja. U pitanju su četinari, oni su puni smole, to ne može da se koristi ni za grejanje. Sve se to iseče i nosi na deo deponije za zeleni otpad, zato što prosto ne znamo da li tu ima potkornjaka, to je zarazna bolest. Ukoliko se na ovakav način ne priđe problemu, može ceo park da se zarazi, kao što se i dešavalo do 2011, kada su skoro svi četinari morali da se uklone. Dakle, radi se o potpuno opravdanoj i kontrolisanoj akciji upravljanja i održavanja parkom Brdo Mira, – zaključila je Nevena Obradović za GMInfo.

GMInfo.rs

povezani članci: Čitaoci reporteri – seča na Brdu Mira 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Milos

Prethodni članak

Čivović: Kod još šest osoba potvrđen koronavirus

Sledeći članak

Takovske novine: Kovačević traži milion