• 13 avgusta, 2020

ZJZ Čačak: U Milanovcu kvalitet vazduha zadovoljavajuć

Zavod za javno zdravlje Čačak, izvor: ZJZ Čačak

Na osnovu dosadašnjih merenja, razloga za zabrinutost nema, jer koncentracije osnovnih zagađujućih materija nisu prelazile granične vrednosti u novembru, ni u prvoj polovini decembra tekuće godine na mernom mestu u Gornjem Milanovcu.“

Ovo je odgovor Zavoda za javno zdravlje iz Čačka na zahtev našeg portala da nam, zbog rastuće zabrinutosti građana Milanovca, koji se iz večeri u veče žale na gust smog, miris čađi i tegobe pri disanju od kako je počela grejna sezona, dostavi procenu stanja na osnovu svojih redovnih merenja.

Zavod za javno zdravlje Čačak, izvor: ZJZ Čačak

Iz Zavoda još podsećaju da se kontrola kvaliteta vazduha u Gornjem Milanovcu vrši sa jednog mesta, u Ulici Tihomira Matijevića broj 4, na zgradi Opštinske uprave i da kontinuirano analiziraju podatke tokom cele godine. Napominju da se rezultati izvršenih merenja, u formi mesečnih izveštaja prikazuju do 15. u mesecu za prethodni mesec i dostavljaju Opštinskoj upravi i njenoj Kancelariji za zaštitu životne sredine koja iste objavljuje na zvaničnom sajtu Uprave. Godišnji izveštaj se izrađuje do kraja januara tekuće godine za prethodnu godinu, a svi se redovno dostavljaju Agenciji i Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Institutu za javno zdravlje Srbije.

Zavod za javno zdravlje Čačak, izvor: ZJZ Čačak

U ovim mesečnim izveštajima navedene su dnevne granične vrednosti za osnovne zagađujuće materije: čađ, sumpor-dioksid i azot-dioksid.

– Poslednje rezultate imamo za period od 9. 12. do 16. 12. 2019. godine, i iste objavljujemo na našem sajtu kao poslednje izmerene dnevne vrednosti, – kažu iz ZJZ Čačak i dodaju da će za merenja koja su izvršili i vrše u periodu od 17. 12. do 23. 12., rezultate imati sledeće sedmice, odnosno krajem meseca.

GMinfo je juče objavio apel pod nazivom Samougušivanje našeg grada i dece u kojem su prikazani rezultati zagađenja, sa drugog, nezavisnog mernog mesta u centru grada, više nego alarmantni.

M.Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

Jedinstveno upravno mesto i u Gornjem Milanovcu

Sledeći članak

Otac radnika poginulog u Lučanima prijavljen za ugrožavanje bezbednosti direktora