• 26.05.2024.

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

foto: pixabay.com

Već jedanaestu godinu zaredom, 20. marta obeležavamo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ovaj dan se obeležava sa namerom da se prenese poruka o važnosti prevencije ove bolesti i redovnih pregleda.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o obolevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine bolest je dijagnostifikovana kod 4561, a 1691 žena je izgubila bitku za život.

Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva, zbog toga lekari naglašavaju redovan pregled kao glavnu prevenciju ove bolesti.

Svake godine na ovaj dan različite organizacije pokazuju svoju podršku ovako važnom ženskom pitanju kroz niz aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na značaj preventivnih lekarskih pregleda i podsećanje žena da redovno odlaze na njih jednom godišnje.

Ključne poruke za Nacionalni dan borbe protiv raka dojke su:

– ukoliko ste zdravi i imate najmanje 50 godina života vreme je za vašu prvu mamografiju, javite se na pregled – skrining raka dojke mamografijom;
– bez obzira na Covid-19, uz pridržavanje epidemioloških mera, ukoliko imate 50 i više godina, uradite mamografiju jednom u dve godine;
– ukoliko imate osećaj nelagodnosti, bolove, iscedak iz dojke ili slične subjektivne tegobe, obratite se odmah lekaru na pregled dojki i dalje lečenje;
– ukoliko u vašoj porodičnoj istoriji ima žena koje su bolovale od raka dojke, posetite lekara ginekologa ili lekara opšte prakse već sa 30 godina života i  obavite preventivni pregled dojki.

 

Violeta

Prethodni članak

Planirana isključenja struje za sutra – 21. mart UTORAK

Sledeći članak

Milanovčanke Anđela, Sofija i Esma ovogodišnje učesnice “Ritma Evrope“