• 28 oktobra, 2020

Vojska obeležila Dan službe telekomunikacija

foto: gminfo.rs

U gornjomilanovačkoj kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” održana je svečanost povodom 20. septembra Dana službe telekomunikacija.

Ovaj datum određen je za Dan službe telekomunikacija odlukom načelnika Generalštaba Vojske Srbije od 19. januara 2008. godine. Na taj dan je na predlog ministra vojnog generala Božidara Terzića 1916. godine doneta “Uredba o vojnom telegrafu”.

Ovom uredbom je regulisano da se veza, koja je bila u sastavu roda inženjerije, izdvoji i organizuje kao samostalni rod vojske. U periodu koji je sledio formirane su jedinice veze, od odeljenja do puka-brigade veze.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Komandant Centra za obuku veze i informatike potpukovnik Nenad Dražinac, rekao je da je zadatak službe telekomunikacija u protekle 103 godine ostao nepromenjen, a sadržaj je u obezbeđenju neprekidnih, kvalitetnih i zaštićenih veza za potrebe sistema komandovanja u Vojsci Srbije.

Zadatak jeste ostao nepromenjen, ali se služba telekomunikacija menjala i napredovala, a prvi medju jednakima i Centar za obuku veze i informatike. Neću govoriti koliko smo lica osposobili u proteklom periodu, koliko je njih iz centra izašlo naoružano znanjem i veštinom da vlada i prenese informaciju u realnom, što je i strategijska prednost za svaku stranu u sukobu. Ali ću se pohvaliti da smo prvi u Vojsci Srbije dobili pokretni komutacioni čvor bataljonski, koji je namenjen za komunikaciju govora i podataka između korisnika, kao i ostvarenje komunikacije između komande bataljona sa pretpostavljenim, odnosno potčinjenim jedinicama. Na njemu ćemo bazirati sve naredne obuke i kurseve – naveo je potpukovnik Dražinac.

Komandant Centra za obuku veze i informatike potpukovnik Nenad Dražinac, foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima, sve planirane aktivnosti, ali i vanredni zadaci, vrlo kvalitetno su izvršeni, ostvarujući sve postavljene ciljeve.

– Kao pravi domaćini, istinski profesionalci i nesuvereni vladari vojnog zanata, koji su pored realizacije obuke i namenskih zadataka kadri i sposobni da organizuju svaku aktivnost, dočekaju i ugoste najviši državni i vojni vrh, pokazali smo se organizacijom dve velike manifestacije u Takovu. Uz nesebičnu pomoć opštine Gornji Milanovac na čelu sa predsednikom Dejanom Kovačevićem, vratili smo promociju podoficira u nama istorijsko Takovo, ali i organizovali i dodelu zastava za dve najelitnije jedinice Vojske Srbije, padobransku i specijalnu brigadu za šta smo dobili pohvale od svih instituacija društva – naglasio je on.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Da su u proteklih godinu dana uspešno i kvalitetno radili, Dražinac kaže da su to utvrdile brojne kontrole.

– Posebno bih istakao inspekcijski nadzor inspektorata odbrane Ministarstva odbrane po pitanjima stanja i funkcionalnih sposobnosti centra od pre nekoliko dana, koji je potvrdio snagu i sposobnost ovog kolektiva. 

zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, foto: gminfo.rs

Obraćajući se prisutnima zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, čestitao je  svima na vojničkom odnosu, disciplini, organizaciji i korektnom radu, ne samo za vreme inspekcije.

– Svedoci smo da nas ove godine, od sredine februara, davi ova pošast i nesreća u obliku Kovid-19. I danas smo u specifičnom rasporedu, sa maskama na distanci, vodeći računa da očuvamo sebe, svoje porodice, zajednicu a samim tim i vojsku. Moramo i dalje ostati disciplinovani, odgovorni, uporni u radu, i da i dalje sa zadvoljstvom i ponosom kažem kad idem u Gornji Milanovac „idem u ozbiljnu jedinicu“. Nije bitan kapacitet, ni broj ljudi, bitan je kvalitet – rekao je Radivojević.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova i crkve.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Ukoliko krećete ka Zlatiboru imajte ovo u vidu

Sledeći članak

Kovačević: Najbolje rešenje za pomoć oslikavanja naći ćemo sa Privrednim savetom i Klubom privrednika