• 28 oktobra, 2020

Kovačević: Najbolje rešenje za pomoć oslikavanja naći ćemo sa Privrednim savetom i Klubom privrednika

foto: kabinet predsednika opštine

Radovi koji prethode oslikavanju Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu započeti su pre dva dana. Kako do sada ovaj Hram nikada nije oslikavan, čitav poduhvat je od velikog značaja, kako za sveštenstvo tako i za sve građane Gornjeg Milanovca.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, posetio je milanovačku crkvu i razgovarao sa protonamesnikom Draganom Đoremom i protojerejem Miodragom Anđelićem.

foto: kabinet predsednika opštine

– Iako je Miloš Obrenović 1862. godine završio izgradnju Crkve Svete Trojice, unutrašnjost do sada nikada nije oslikavana – rekao je ovom prilikom Kovačević i naglasio – Na nama, na današnjoj generaciji je da uradimo kompletno oslikavanje crkve i da promenimo kompletnu stolariju, kako bi ovo kulturno delo sačuvali za buduće generacije. Svedoci smo da ove godine, zbog ograničenog putovanja van granica, imamo mnogo veći broj turista koji posećuju brojna mesta u Srbiji i smatramo da, osim kulturno – istorijskog i verskog značaja koji naš Hram ima, postoji i ogroman turistički potencijal i da je sada pravi trenutak da se ovaj posao završi. U najskorije vreme sazvaću Privredni savet i zamoliti Klub privrednika da se sastanemo i zajednički iznađemo najbolje rešenje kako bi u narednih 6 meseci uspeli da završimo ovaj veliki projekat – naglasio je Kovačević.

foto: kabinet predsednika opštine

Protonamesnik Dragan Đorem kaže da se oslikavanje crkve Svete Trojice radi uz blagoslov episkopa Žičkog Justina i da su današnje generacije počastvovane jer imaju Božiji blagoslov da završe ono što su Miloš Obrenović i naši preci iz ovog kraja započeli.

U toku su veliki pripremni radovi, koji podrazumevaju pripremu zidova i nanošenje odgovarajuće podloge kako bi umetnici mogli već krajem oktrobra da započnu oslikavanje kao i zamenu stolarije. Ukupna vrednost radova je 2.169.352,00 dinara.

– Molimo sve vernike, blagočestivi narod Gornjeg Milanovca i okoline, da uzmu učešće u ovome budući da svaki prilog koji prinesemo i dajemo našoj crkvi, jeste dar Bogu Gospodu, kome se molimo da svima višestruko vrati u duhovnim darovima. Oslikavanja fresaka po kvadratnom metru košta 140 evra. Osim vernika, pozivamo i privredu da pomogne, a zahvaljujemo se predsedniku opštine koji je obećao da će lokalna samouprava u značajnoj meri pomoći realizaciju ovog projekta – istakao je protonamesnik Dragan Đorem.

foto: kabinet predsednika opštine

Na pitanje GMinfo portala ko će oslikvati milanovčku crkvu Đorem je odgovorio – Idejno rešenje je usvojeno i odobreno od svih nadležnih institucija Crkve i države. Cena je definisana kao i način i stil. Konkurs je u toku po pitanju izbora umetničke radionice tj. grupe umetnika koji mogu kvalitet i rokove da ispoštuju. Više umetničkih radionica je konkurisalo sa bogatim biografijama. Izbor vrši komisija i naš Vladika zički.

Površina koja će biti obuhvaćena oslikavanjem je oko 500 metara kvadratnih, pa za ovu namenu je neophodno obezbediti 70.000 evra.

gminfo.rs/kabinet predsednika opštine

Violeta

Prethodni članak

Vojska obeležila Dan službe telekomunikacija

Sledeći članak

Šabić: Ustav Srbije garantuje da zbog peticije niko ne može da snosi posledice