• 14 jula, 2020

„Mati Ana Adžić (1900-1975): duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, u utorak 5. novembra u 13 časova, biće otvorena izložba ,,Mati Ana Adžić (1900-1975): duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“, autora Mirjane Mokrovčak Glišović i Vesne Ćurčić.

Izložbu će otvoriti arhimandrit Jovan, iguman Manastira Vujna, koji je lomio slavski kolač sa mati Anom na Đurđic 16. novembra 1975. godine, samo nekoliko dana pre njenog upokojenja, a program će upotpuniti pojanje sestara Manastira Kovilje.

Izložbom je predstavljen život i delo Nadežde Adžić, kćerke Sretena Adžića, a potonje monahinje Ane i igumanije Manastira Vraćevšnica. Jedno od najmnogocenijih zrna bisera našeg ženskog monaštva, mati Ana Adžić odrekla materijalnog da bi imala duhovnu snagu, veliko srcem, požrtvovanost, volju za učenjem i davanjem.

Život je povezivao sa sebi sličnim ljudima poput vladike Nikolaja, Justina Popovića, članova porodice Zernov, a posetoci će pored ličnih predmeta mati Ane i njenog oca Sretena Adžića, prepiske sa vladikom Nikolajem tokom njenog boravka u dečijim hranilištima u Bitolju, Trsteniku, a kasnije i Manastiru Vraćevšnici imati priliku da vide i poklone koje je dobijala od vladike Nikolaja Velimirovića i drugih njoj bliskih ljudi.

Violeta

Prethodni članak

Odbojkašice Takovo ZVEZDA HELIOS-a zabeležile trijumf

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Pranjani