• 16.05.2022.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 16. maja u Shop parku

Crveni krst Gornji Milanovac i Zavod za transfuziju krvi Kragujevac – u osnivanju i Shop park Gornji Milanovavac organizuju akciju Dobrovoljnog davanja krvi u ponedeljak, 16. maja 2022. godine, u tržnom centru Shop Park, u terminu od 10 do 14 sati. Krv mogu dati svi punoletni građani starosti do 65 godina, koji nemaju zdravstvenih problema i osećaju se dobro.

– Napominjemo da se razvoj epidemiološke situacije u pogledu infekcije virusom kovid prati sa velikom pažnjom, te da su na akciji preduzete sve mere predostrožnosti u pogledu mera zaštite, dezinfekcije i socijalne distance među davaocima. Za sve davaoce obezbeđena je zaštitna oprema – kažu u Crvenom krstu Gornji Milnovac.

Davalac krvi može da bude svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. U našoj zemlji muškarci mogu da daju krv na tri meseca (12 nedelja), a žene na četiri (16 nedelja).

Kriterijumi za davanje krvi nakon vakcinisanja:

1. Dobrovoljni davaoci krvi moraju zadovoljiti opšte kriterijume za davanje krvi;
2. Neophodno je da poseduju dokumentaciju iz koje se vidi koju vrstu vakcine odnosno kojeg proizvođača su primili;
3. Ukoliko nemaju podatak o vrsti vakcine koju su primili, davanje krvi se odlaže za 4 nedelje;
4. Ukoliko su primili vakcinu proizvođača Moderna, Pfizer, SinoVac koje su inaktivisane ili RNK vakcine, nema odlaganja davanja krvi;
5. Ukoliko su primili vakcinu proizvođača AstraZeneca, Sputnik V, Janssen sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za 2 nedelje;
6. Osobe koje su primile COVID-19 vakcinu nemaju pravo da doniraju rekonvalescentnu plazmu.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Dokumentarni film: Moja šansa

Sledeći članak

Dverjani odgovaraju na reagovanje OO SNS GM: Ko je neznalica, a ko neradnik?