• 24 septembra, 2020

Alen Islamović: Ako festival postoji 11 godina, a ljudi dolaze, znači tu nešto ima

foto: I. Milošević

Nekadašnji frontmen Bijelog dugmeta, Alen Islamović, sinoć je na prepunom Trgu kneza Mihaila milanovačkoj publici predstavio se pesmama iz vremena Divljih Jagoda, svoje solo karijere, a prošetao nas je i kroz vreme Bijelog Dugmeta. Iza čuvenog muzičara je 40 godina uspešne karijere.

GMinfo: Utisci nakon koncerta

Alen Islamović – Prvi put sam u Milanovcu, nisam imao priliku ranije da dođem. Ovo su lepi koncerti, nema ulaznica, nema opterećenja. Narod više voli ovakve koncerte, festivale. Nema grča, lako se uspostavi kontakt. Da je njima ovo večeras bilo dosadno, znaš kada bi otišli!? Otišli bi posle pete pesme. Ako ovaj festival postoji već 11 godina i publika dolazi, znači da tu nešto ima. Ovde nema narodnjaka, tu je tradicionalna, pop ili rok muzika. Večeras iz Milanovca poneću lepe utiske. Publika je bila na početku malo osetljiva pa sam i ja, iz nekog svog iskustva, isto stidljivo sa njima, bio sam nežan, kao da se udvaram, jer publika je takva, ne možeš je prevariti. Ako te ne prihvate na početku, oni odoše, ali ja sam uspeo da dovedem koncert do kraja iako je bilo jako hladno.

GMinfo: Novi album

Alen Islamović – Novi album je završen. Zove se „TAJNO“. Ima veoma interesantnih saradnika. Album će biti popunjen sa starim pesmama, ali ima i novih. Ima jedna duetska pesma, zove se „Nije mi dobro“. Od autora tu je i Rajko Dujmić. Na albumu su radili i muzičari iz Crvene jabuke kao i iz Dubioze kolektiv, neki iz Zabranjenog pušenja. Autor nekih pesama sam i ja, neke je radio dugogodišnji saradnik Tonija Cetinskog Miro Buljan… Album je pop, ali malo sam eksperimentisao i sa tamburicama. Imao sam želju da svom gradu Bihaću poklonim pesmu, pa sam napravio jednu tamburašku HEJ BIHAĆU, JEDINI SI. Imam i duet sa Kikijem iz Pilota. Album će se pojaviti polovinom maja, promociju ćemo imati u Vodicama na jednom festivalu. Hteli smo večeras da sviramo novi album, ali reko ajd da ne peglamo ljude.

GMinfo: Koncerti u Istanbulu, Rumuniji…

Alen Islamović – Sledeće sedmice dogovorili smo koncert u elitnom rock klubu u Istanbulu. To je nešto slično ovoj vašoj priči. U tom klubu sviraju popularne turske rock zvezde. Kako su došli do mene, kako su me našli… Našli su me preko Goranovog agenta (Bregović, prim. aut). Koji voda Gorana po Instanbulu, Ankari… dole Goran puno radi i onda su preko njega došli do mene. Tako da otvara mi se nešto o čemu nisam nikad ni razmišljao… da ću ići na taj festival u Rumuniji, pa onda nastup u Instanbulu, onda imam poziv u septembru na neki festival u Bugarskoj.

Pre koncerta Alena Islaovića na trgu su se milanovčanima predstavili sjajni bluzeri iz Norveške „Drunken Sailors“ (pijani mornari).

Oni će večeras imati još jedan nastup. Naime, „Drunken Sailors“ će večeras svirati od 21 sat, u PUB-u 1859. „Pijani mornari“ sviraju elektro-akustični folk, Irsku muziku, Roots, Amerikanu, Country i Blues, sa dosta violina, harmonika, perkusija i gitara kao i nekoliko talentovanih vokala u bendu.

Alen Islamović, Drunken Sailors (pijani mornari) kao i svi učesnici festivala, od Ilije Drašovića akademskog slikara iz Gornjeg Milanovca, na poklon su dobili sliku.

11. SWMF – ČETVRTI DAN FESTIVALA 22. april

Srpski festival svetske muzike danas je ušao u četvri dan. I ove godine organizuje se dečiji festival i maskenbal PU „Sunce“. Na Trgu kneza Mihaila od 18 časova najmlađe Milanovčane čekaju Minja Subota, Leontina, Tijana Dapčević.

Očekujemo vas na Trgu kneza Mihaila 18 sati!

Kasnije se selimo u PUB 1859 gde od 21 sat, nastupa bend “Drunken Sailors” (Norveška)

XI SWMF – DOBRODOŠLI U GRAD FESTIVAL!

Violeta

Prethodni članak

Vojkan Borisavljević: Ovakvi festivali su retkost

Sledeći članak

Čitalac reporter: STOP – ČEMU?