• 4 decembra, 2020

Vojkan Borisavljević: Ovakvi festivali su retkost

foto: I. Milošević

Drugog dana (subota 20. april) festivala, na Trgu kneza Mihaila, dočekali su nas Gipsy Aleksići sa pesmama Šabana Bajramovića, kralja bluza i romske muzike, koji je snimio 20 albuma i oko pedeset singlova, a napisao i komponovao više od 700 pesama.

Muziku ovog izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta Gipsy Aleksići su „iz srca i duše“ otpevali kao što je i on to nekada radio.

A onda su Balkan Koncept – Danica Krstić i orkestar Šlezinger, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, predstavili se milanovačkoj publici tradicionalnim srpskim pesmama.

Vojislav Vojkan Borisavljević poznati srpski kompozitor i dirigent, kaže da je u Gornjem Milanovcu bio je pre 30 godina. Tada je u našem gradu, sa RTS-om, snimao „Tebi kažem“, dečji program. Sinoć na gradskom trgu, nastupio je sa Danicom Krstić i kragujevačkim Gradskim kamernim orkestrom Šlezinger.

– Večeras je bio baš lep koncert. Bilo je malo hladno, a to je teško za gudačke instrumente i za pevanje, pa moraju stalno da doteruju štim. Imali smo nekoliko proba u Kragujevcu, i ovo je novi program. Prošle godine smo svirali samo deo ovoga u Kragujevcu, međutim, sada je ovo kompletan program. Nadam se da ćemo ga ponoviti i na Mokranjčevim danima, i možda još negde na nekim letnjim festivalima. Lepo je da se naša mlada publika upoznaje sa našom vrlo bogatom muzičkom tradicijom na ovakav način. Ljudima kada kažemo „folk“ odmah misle na Pink i na neke užase, a naša muzička tradicija je toliko bogata, tako da je dobro da se mladi edukuju kroz ovakve nastupe. Ovakvi festivali i nastupi su retkost. Ja nisam ni znao za ovaj festival, lepo je da se u jednom malom gradu održavaju ovakve manifestacije. Danica je jedan divan pevač, ona je jako mlada, pred njom je tek karijera, još je studnet. Prošle godine sam je upoznao, tada smo imali naš prvi zajednički koncert u Kragujevcu, nastupali smo sa Gradskim kamernim orkestrom Šlezinger iz Kragujevca – rekao je za naš portal Vojkan Borisavljević.

Vojkan Borisavljević komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija Sivi dom i Vruć vetar i filma Lajanje na zvezde za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine. Autor je pesama Odiseja, Ljubav je samo reč, A sad adio, Ja te volim…

Danica Krstić pevanjem se bavi od svoje pete godine,  voli i peva etno muziku i želi da očuva tradicionalnu balkansku i srpsku baštinu. Svoj prvi javni nastup imala je 2004. godine u dvorani „Šumadija”, sa poznatom izvođačicom tradicionalne muzike Biljom Krstić, predstavivši se izvedbom pesme „Puče puška”.

– Bilja Krstić me zapravo pronašla kao pevača, moj prvi pevački nastup desio se sa njom, i to u Kragujevcu, mom rodnom gradu. A u Milanovcu sam bila par puta i nastupala, jednom sam bila sa Balkanikom pre, mislim, dve godine, ali evo i napokon prilike da ja držim jedan veliki koncert u Milanovcu. Baš mi je drago što sam dobila poziv, i drago mi je što je publika jako lepo reagovala. Mogu vam reći da sam se ja jako lepo provela i pored zime, da su muzičari lepo svirali, iako su se zbog zime raštimovavali instrumenti, tako da je i pored toga bilo veoma lepo veče. Sada radim na novom albumu, koji će biti World music, neće biti čista tradicionala, imaću razne goste. Album treba da se zove „Danica i prijatelji“. Eto, trenutno završavam fakultet i spremam se za neku novu Evrovoziju – kazala nam je Danica.

Danica Krstić je, kao i učesnici prošlogodišnjeg festivala, od Ilije Drašovića akademskog slikara iz Gornjeg Milanovca, na poklon dobila sliku „Manastir Vujan“.

Nakon toga festivalsko veče nastavljeno je u PUB-u 1859. U goste su nam stigli Nenad Zlatanović i Pera Joe i doneli bluz. Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Joe sa usnom harmonikom sinoć su u prepunom Pub-u 1859 potvrdili da su jedan sjajan duo. Putovanje, na koje su oni vodili publiku, je putovanje na talasima bluz ritma od Beograda do Teksasa.

11. SWMF – TREĆI DAN FESTIVALA 21. april

Srpski festival svetske muzike danas je ušao u treći dan. na Trgu kneza Mihaila od 20 časova čekaju nas The Drunken Sailors (pijani mornari) sjajni bluzeri iz Norveške. Sviraju elektro-akustični folk, Irsku muziku, Roots, Amerikanu, Country i Blues, sa dosta violina, harmonika, perkusija i gitara kao i nekoliko talentovanih vokala u bendu.

Sat vremena kasnije, od 21 sat, na gradskom trgu, očekuje nas VEČE BJELOG DUGMETA i Alen Islamović.

Očekujemo vas na Trgu kneza Mihaila od 20 sati!

XI SWMF – DOBRODOŠLI U GRAD FESTIVAL!

Violeta

Prethodni članak

Po treći put zadovoljni izlazimo iz KAFANE

Sledeći članak

Alen Islamović: Ako festival postoji 11 godina, a ljudi dolaze, znači tu nešto ima