• 30.11.2023.

Po treći put zadovoljni izlazimo iz KAFANE

foto: I. Milošević

POČEO XI SWMF – DOBRODOŠLI U GRAD FESTIVAL!

Jedanaesti Srpski festival svetske muzike, počeo je izvođenjem kabare predstave „Kafanica“. Na Velikoj sceni Doma kulture kroz kafanske anegdote i čaršijske dogodovštine, male varoši podno Rudnika, proveo nas je 21 glumac.

Direktor festivala Slobodan Božović ponovo je pred producentom, kabare predstave „Kafanica“, Bojanom Neškovićem postavio veliki zadatak i još veću odgovornost, a to je da sa „ekipom iz Kafanice“ otvori 11. Srpski festival svetske muzike.

Glavna tema kabare predstave “Kafanica” su čaršijska sećanja. Nosioci priče bili su Drago Maksimović, doajen Milanovačkog pozorišta, koga smo sinoć posle 30 godina videli na scenu, i Aleksandar Avramović. Oni su nam ispričali neke stare kafanske priče iz našeg grada, zajedno smo se prisetili jednog starog zaboravljenog Milanovca i dogodovština milanovačkih boema i mangupa koji su obeležili neko vreme iza nas.

Naravno, bilo je tu i glumaca koji su i prethodne dve godine glumili. Na sceni i ove godine su bili Profa, Mačak, Gile u šanku… Sneža Uzunović i Mateja Radić su nas pesmom proveli kroz neko davno zaboravljeno vreme. Svojom scenografijom, duh stare milanovčke kafane, dočarao nam je milanovački slikar Ilija Drašović.

 Po treći put smo izašli zadovoljni iz kafane, i nakon ove treće, pravićemo i četvrtu „Kafanicu“. Ove godine „Kafanu“ smo muzički pojačali sa Čačanima, jer oni je nemaju u Čačku. Čuli su da se nešto događa u Milanovcu, i njih četvorica su odlučili da zasviraju baš u našoj „Kafanici“. Želim da se zahvalim Miši kapetanu (Miša Tanasković) koji nam je mnogo pomogao sa tekstom, Dragu Maksimoviću, koji je neverovatano izneo priču i koji je, nakon 30 godina, ponovo izašao na scenu. Nadam se da smo na kratko vratili duh starog Milanovca i naše male čaršije koji je davno nestao, a nedostaje nam zadnjih godina. Milanovac je mala čaršija, i čaršija voli čaršijske kafanske priče – rekao je Nešković.

Čaršijske priče koje su sinoć ispričane u Kafanici, većim delom napisao je Miodrag Tanasković (Miša kapetan), a profesor srspkog jezika i književnosti Goran Savić ih doradio.

– Kafana je uvek ista, samo su gosti drugačiji. Ova naša „treća kafana“ ne razlikuje se mnogo u odnosu na one prethodne dve. Kafana uvek donese nešto novo, a na određen način ostane ista. Nije ovde ništa mnogo novo, tu su stolovi, tu je muzika, gosti raspoloženi za pesmu, igru i priču… Ljudi vole da vide opuštenu atmosferu, koju smo mi večeras na sceni, nadam se, i dočarali – rekao je Goran Savić.

Slobodan Božović, direktor Srpskog festivala svetske muzike zahvalio se glumcima, muzičarima, „Veselim cvetićima“, Kulturnom centru, plesnom klubu Domingo, publici, milanovačkom slikaru Iliji Drašoviću koji je radio scenografiju sa Kafanicu… uputio veliko hvala svim učesnicima i posetiocima koji su sinoć, po treći put, zadovoljni i nasmejani izašli iz „Kafane“ i zajedno otvorili XI Srpski festival svetske muzike.

– Do sada smo ovu našu festivalsku priču pričali deset puta. Evo, došao je i ovaj jedanaesti put. Ovo je večeras bila treća kafanska priča i verujem da će se nastaviti i u budućnosti. Pozvao bih sve da u narednih nekoliko dana dođu na gradski trg, da zajedno uživamo u koncertima koje smo za vas pripremili. Nakon toga nastavak festivala  sledi u kafeu PUB 1859. Sutra (subota, 20. april) nas očekuje lepo vreme i još lepši koncert. Naime, naš proslavljeni dirigent Vojkan Borisavljević je trebalo da ima koncert u Beču, ali on je odlučio da, od 20 časova, bude na trgu u Gornjem Milanovcu. Dirigovaće kamernim orkestrom Šlezinger, a to je jedna velika čast za nas i za naš grad, i oni će pratiti Danicu Krstić – rekao je Slobodan Božović, direktor festivala.

Na kraju predstave na sceni su zaigrali i zapevali „Raspevani cvetići“ (dečiji hor) koji su Milanovačku publiku podigli na noge.

Milanovački Crveni krst i SWMF nastavljaju akciju prikljupana novca za lečenje Ane i Alekse Arsić iz Gornjeg Milanovca. Oni su i ovoga puta apelovali na sve ljude dobre volje da, shodno svojim mogućnostima, pomognu našim malim suđradjanima. Akcija prikupljanja novčane pomoći trajaće tokom festivalskih dana.

11. SWMF – DRUGI DAN FESTIVALA 20. april

Srpski festival svetske muzike danas je ušao u drugi dan. Na programu nas večeras očekuje od 19 časova, na Trgu kneza Mihaila, Gipsy Aleksići – pesme Šabana Bajramovića.

Sat vremena kasnije, od 20 časova, na gradskom trgu, New Balkan Koncept – Danica Krstić i orkestar Šlezinger, dirigent Vojkan Borisavljević.

Nakon toga selimo se u PUB 1859. Od 21:30 sat bluz stiže u naš grad. U goste nam dolaze Nenad Zlatanović i Pera Joe. Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Joe sa usnom harmonikom čine jedan sjajan duo. Putovanje, na koje oni vode svoju publiku, je putovanje na talasima bluz ritma od Beograda do Teksasa.

 

Violeta

Prethodni članak

Ljubavni problemi, #02

Sledeći članak

Vojkan Borisavljević: Ovakvi festivali su retkost