• 24 septembra, 2020

Arhiv Vojvodine: SUSRETANJA izložba članova ULPU Gornji Milanovac

Plakat

Iložba pod simboličnim nazivom „SUSRETANjA“ na kojoj, osim članova Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornji Milanovac (ULPU), učestvuju i njihovi gosti, renomirani srpski umetnici, biće priređena u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu od 13. do 24. avgusta 2020. godine.

Na izložbi učestvuju članovi ULPU:Mirjana Avramović, Branka Vučićević Vučković, Žarko Vučković, Branko Dimitrijević, Jelena Jovičić, Ana Maksimović, Ivana Marinković Racić, Simo Marić, Slobodanka Marjanović, Mijat Mijatović, Milan Miletić, Izabela Mitić, Dragan Mihailović, Nikola Novaković, Jasmina Petrović, Nebojša Savović Nes, Saša Savović, Ivana Stevović, Veljko Trojančević, Vesna Cvetić, Nevena Čavorović i gosti po pozivu Umetničkog saveta Željko Đurović, Saša Marjanović, Predrag Peđa Milošević, Saša Montiljo i Vidan Papić.

Simbolično otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 13. avgust, u 13 sati, u skladu sa merama zaštite usled pandemije virusa COVID-19.

gminfo.rs

foto: Fb Arhiv Vojvodine

 

„Svrha umetnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša.“
Pablo Pikaso

Stvaranje i posmatranje umetnosti poseduju duhovnu komponentu svojstvenu jedino ljudskim bićima. I stvaranje i posmatranje umetnosti vode samospoznaji i ostvarenju naše suštine.  Više od trideset godina postojanja Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca  svedoče o postojanoj, neumitnoj potrebi za stvaranjem. Istrajati tri decenije u klimi čestih  društvenih previranja, egzistencijalnih nesigurnosti i kulturnih nedoslednosti, nije bila laka misija.

Tokom tog perioda, članovi udruženja koje je i samo prolazilo kroz logične transformacije, održali su veliki broj samostalnih i grupnih izložbi, iznova se okupljajući na zajedničkim godišnjim manifestacijama, čiji je cilj uvek isti: da prezentuje aktuelnu stvaralačku scenu, da pruži pregled umetničke produkcije izlagača različitih likovnih poetika i generacija, izraženih različitim medijima: slikarstvo, skulptura, crtež, grafika, fotografija, strip, primenjena umetnost, grafički dizajn, miks media. Njima se odnedavno pridružuju i tekstovi iz teorije i istorije umetnosti, budući
da milanovačko udruženje okuplja članove upućene na umetnost iz različitih domena svojih aktivnosti slikare,vajare, fotografe, strip crtače, grafičke i industrijske dizajnere, dizajnere enterijera, nakita i odeće, konzervatore, restauratore, istoričare umetnosti. Svi zajedno deluju kao mali ali kompletan umetnički univerzum.

Pored toga, većoj raznolikosti i komunikativnosti udruženja doprinosi i to što su članovi ULPU GM pripadnici raznih generacija, od onih koji su na našoj sceni prisutni već nekoliko decenija do mlađih članova, kojima su ove izložbe prve značajnije na izabranom stvaralačkom putu.

Ekskluzivnosti svakog izložbenog predstavljanja milanovačkog ULPU, pa i ovog gostujućeg, doprinosi činjenica da su selektovani umetnički radovi nastali isključivo u prethodnom dvogodišnjem periodu, a posebnu čar svaki put donosi učešće gostujućih izlagača, eminentnih savremenih umetnika uglavnom srpskog stvaralačkog podneblja. Ovom prilikom to su Vidan Papić, Željko Đurović, Saša Montiljo, Peša Milošević i Saša Marjanović. Kao i uvek, autorima je otvorena mogućnost da deluju izvan tematskih okvira i da se predstave najreprezentativnijim radovima, odobrenim od strane Umetničkog saveta ULPU.

Svojim kvalitetima, doslednošću u stvaranju i izložbenom predstavljanju, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca steklo je istaknuto mesto u kulturnom životu grada, izgradivši vremenom i vernu publiku. Istovremeno, stvaralaštvo njegovih članova pozicioniralo se i na široj likovnoj sceni.

Nadamo se da će gostujuća izložba članova ULPU u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, koji posvećeno čuva neprocenjivu građu i prezentuje kulturno-istorijske i umetničke vrednosti, ovdašnjoj publici pružiti priliku da upozna gornjomilanovačko udruženje, da analizira i vrednuje njegovo mesto na polju savremenog srpskog stvaralaštva, a našim članovima će pružiti nov doživljaj sopstvenog autentičnog rada u kontekstu univerzalnih vrednosti koje ova ustanova neguje već gotovo čitavo stoleće.

Tekst iz kataloga potpisuje Ana Ranković
viši kustos istoričar umetnosti

Violeta

Prethodni članak

Boško Milovanović: Presuda Upravnog suda je da sam neregularno smenjen sa mesta predsednika Skupštine opštine

Sledeći članak

Deo zaposlenih Prve osnovne protestovao, traže da se kolega vrati na posao