• 25 juna, 2021

„Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom“

Plakat, foto: Muzej RTK

Muzej rudničko-takovskog kraja će, u četvrtak 13. maja u 19 sati, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“, prikazati film autora Ranke Velimirović, „Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom“.

O filmu i poručniku Žugiću, govoriće akademik Željko Zirojević i Mladen Velimirović, sin Ranke, koji pažljivo neguje sećanje na majku koja je zavolela rudničko-takovski kraj, i na majčinog ujaka poručnika Žugića.

Poručnik Božidar Žugić, iako veoma poštovan u narodu, zbog nepripadnosti ni partizanima niti četnicima bio je u senci tokom SFRJ, a mnogi upravo smatraju da je zapravo poručnik Žugić ta prva ustanička puška u Srbiji i Jugoslaviji.

Pre mesec dana se navršilo 80 godina od pogibije znamenitog poručnika, koji je kao poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske tokom aprilskog rata u Bačkoj, mestu Gložan 13.04.1941 prilikom agresije fašista, sprečio zvaničnu predaju svog puka usmrtivši svog pukovnika, komandanta desetog puka Kraljevine Jugoslavije i komandanta Hortijevske fašističke agresorke formacije pri samom početku pregovora o predaji.

Film koji Muzej poklanja sugrađanima, zahvaljujući Mladenu Velimiroviću, već je prikazivan na festivalima dokumentarnog filma i svedoči o herojstvu i stradanju poručnika Božidara Žugića i čitavog naroda.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Prvi Virtuelni sajam zapošljavanja

Sledeći članak

Prodajem