• 24 septembra, 2020

Bez novoobolelih; Opšta bolnica dobila rendgen aparat od VS (VIDEO)

foto: gminfo.rs

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac i dalje postoji registrovan jedan pacijent oboleo od COVID-19, u kućnom je karantinu i dobro se oseća, istakao je komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, Dejan Kovačević.

Kompletne izjave  možete pogledati u videu.

Na osnovu preporuka eksperata iz Kine za teritoriju cele Srbije, i u Milanovcu je od juče mnogo više sugrađana upućeno na samoizolaciju zbog sprečavanja rizika od širenja koronavirusa. Takvih slučajeva sada ima 216, rečeno je jutros GMInfu u Štabu za vanredne situacije.

Prema informacijama Dejana Kovačevića, od jučerašnjeg preseka stanja, desilo se jedno kršenje zabrane kretanja za starije od 65 godina, dok kršenja policijskog časa ovoga puta nije bilo.

foto: gminfo.rs

Na inicijativu predsednika opštine a prema zahtevima Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu, ministar odbrane Aleksandar Vulin odobrio je da se iz sanitetskog skladišta Vojske Srbije u Brusnici preuzme jedan, neotpakovan, mobilni rendgen aparat za potrebe Opšte bolnice. Aparat će se koristiti za eventualne potrebe lečenja više pacijenata od COVID 19.

S obzirom da u ATD službi tj. plućnom odeljenju rendgen aparat je star oko 50 godina i snimci su vrlo slabog kvalitetka, a u celom algoritmu i protokolu za neku identifikaciju eventualno zaraženih pacijenata, pored laboratorijskih analiza, neophodan je i rendgen snimak pluća. S toga novi rendgen aparat podiže rad na viši nivo s obzirom na opremu koju mi imamo već u našim službama, samim tim doprinosi sigurnosti dijagnostike sumnjivih pacijenata –  rekao je dr Predrag Šutić, v.d. direktora Opšte bolnice.

Prema njegovim rečima Opštoj bolnici neke milanovačke šivare su izašle u susret i donirale platnene maske.
U slučaju pojačane potražnje oni će nam i dalje biti na usluzi i sašiti još takvih maski. Situacija je i dalje mirna, ostaje na nama, građanima, da disciplinom doprinesemo da inkubacioni i krizni period prodju kako treba tj sa što manje problema i što manje obolelih – zaključio je dr Predrag Šutić.

foto: gminfo.rs

U prijemnoj ambulanti koja je određena za primanje osoba sa povišenom temperaturim i respiratornim infekcijama, u poslednaj 24 sata bilo je 9 devet pregleda i deset telefonskih poziva, sazanjemo od dr Aleksandra Čivovića, v.d. direktora Doma zdravlja

Ovom priliom obratio bih se milanovačkim privrednicima. Naime, postoji jedna dilema, u radnom prostoru neko se nakašljao i kinuo, i šest – sedam osoba su odmah uputili u prijemnu ambulantu tj. upućeni su da im se, na neki način, otvori bolovanje ili su to pojedinačno neki tražili. Nema razloga za tako nekim stvarima. Prijemna ambulanta je samo sa osobe sa povišenom temperaturom preko 38 stepeni, respiratornim infekcijama, gubitkom ukusa i suvim kašljom, koji su neki prvi simptomi COVID-19 – istakao je Čivović.

foto: gminfo.rs

U toku jučerašnjeg dana bio je povećan broj pacijenata koji su došli na pregled pa je tako u Opštu 1 i Opštu 2 došlo 95 pacijenata. U istom periodu odgovoreno je na 243 poziva. U seoskim ambulantama, takođe, bio je povećan broj pacijenata koji su došli na pregled.

foto: gminfo.rs

Mi ćemo, u narednom periodu zbog novonastalih okolnosti, redukovati rad nekih terenskih ambulanti. Mi, inače, imamo 14 ambulanti koje pokrivaju 62 sela. Radno vreme svih ambulanti, koje će raditi je od 8-14 sati. Ambulanta Rudnik i Pranjani radiće svaki dan, od ponedeljak do petka u tom radnom vremenu. U Beršićima će raditi ponedeljkom i petkom od 8 do 14 sati, u Vraćevšnici utorkom i četvrtkom, a u Boljkovicma sredom u istom vremenu. Ostale ambulante privremeno neće raditi – kazao je Čivović i dodao da je zadržano ustaljeno rando vreme od 7 do 18 sati u Opštoj 1 i Opštoj 2.

foto: gminfo.rs

U narednih nekoliko dana JKP „Gornji Milanovac“, obeležiće posebne kontejnere za odlaganje upotrebljenih rukavica i maski kako se taj otpad ne bi mešao sa ostalim.

Preporuka predsednika Opštine Dejana Kovačevića kompanijama je da se dozvole za rad izdaju na dnevnom nivou kako ne bi dolazilo do zloupotrebe istih.

U predhodnih nekoliko dana Opštini Gornji Milanovac javio se veliki broj privrednika i volontera koji su spremni da svojim doprinosom pomognu prevazilaženje trenutne situacije.

 

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

COVID-19 u GM: Nema novoobolelih, znatno više u samoizolaciji

Sledeći članak

Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju