• 26.05.2024.

Bioskopski repertoar KC GM od 7. do 15. oktobra

foto: kcgm

  1. oktobar 2021. /20:30 sati /  VELIKA SALA KCGM
  2. i 15. oktobar 2021. / 17:00 sati / VELIKA SALA KCGM
    Cena ulaznice 350 dinara

Film: TOMA

Film “TOMA” je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baškao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. “TOMA” je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Žanr: biografski 
Glumci: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović
Scenarij: Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić, Maja Todorović
Direktor fotografije: Goran Volarević
Montaža: Milena Predić
Muzika: Zeljko Joksimović
Producent: Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović

 

11, 12. i 13. oktobar 2021. / 18:00 sati / VELIKA SALA KCGM
18. i 19. oktobar 2021. / 20:00 sati / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice 300 dinara

Film: „Pucnji u Marseju“

Film Gordana Matića „Pucnji u Marseju“, baca novo svetlo na tragičan događaj koji se zbio 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u francuskom gradu Marseju.  

Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na ubio kralja Aleksandra. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

„Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Trojica terorista, Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, tokom promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unosi nespokoj i bojazan od mogućnost da će ubice biti oslobođene jer pozadina celog procesa je tajnovita i dirigovana od samog vrha kako francuske tako i nove jugoslovenske vlasti. Ubistvo kralja je jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende“, navodi se u opisu filma.

Film „Pucnji u Marseju“ napisao je i režirao Matić, dok je na scenariju radio i Vladimir Andrić. Dušan Ivanović je direktor fotografije, a film je montirao Aleksandar Popović. U filmu glume: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi.

Projekat „Pucnji u Marseju“ je u junu 2017. godine podržan od strane Filmskog centra Srbije. Matić je direktor Filmskog centra Srbije od jula 2019. godine.

 

11, 12, 13. i 15. oktobar 2021. / 20:00 sati / VELIKA SALA KCGM
Cena ulaznice 300 dinara

Film: NIJE VREME ZA UMIRANJE

Danijel Krejg po peti put tumači lik koga je stvorio Jan Fleming, agenta 007.

Bond je napustio službu i uživa u mirnom životu na Jamajci. Njegov mir neće trajati dugo, kada se pojavi njegov prijatelj, Feliks Liter, moleći ga za pomoć. Misija u kojoj je potrebno da izbave kidnapovanog naučnika ispostaviće se mnogo komplikovanija nego što je bilo očekivano i navešće Bonda na trag misterioznom zlikovcu koji je naoružan novom, opasnom tehnologijom.
Žanr: akcija, avantura, triler
Glumci: Daniel Craig, Naomie Harris, Léa Seydoux, Rami Malek
Režiser: Cary Joji Fukunaga 

 

Kulturni centar zadržava pravo izmene termina i repertoara 

Violeta

Prethodni članak

JKP: Podela kesa za selektivno odlaganje otpada

Sledeći članak

Dve zlatne medalje za KK Do Kan