• 7 avgusta, 2020

Blic: Eko-taksa za fizička i pravna lica koja zagadjuju, od 1.200 do dva miliona dinara

foto: gminfo.rs, arhiva

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za odredjivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagadjenja, kojom je definisala ekološka taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara, preneo je „Blic“.

To znači da će se ova naknada ubuduće plaćati po principu „plati koliko zagadjuješ“, koji je definisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, naveo je list.

Ujedno je ovim dokumentom konkretizovana i uredba koja je doneta početkom godine, a koja podrazumeva utvrdjivanje tri kategorije delatnosti koje zagadjuju životnu sredinu i to one koje imaju veliki negativan uticaj, srednji i mali.

U okviru svake od ove tri kategorije, postoji i dodatna klasifikacija koja se odnosi na veličinu kompanije.

Upravo tom klasifikacijom se omogućava da dve kompanije različite veličine, bez obzira na to što su svrstane u istu kategoriju, primera radi velikog zagadjivača, neće platiti istu naknadu.

Ona koja je velika izdvojiće za eko-taksu dva miliona dinara, a ona koja se tretira kao mikropravno lice samo 20.000 dinara.

Izvor Blica iz Vlade Srbije tvrdi da od ove počasti nisu izuzeta ni fizička lica.

Reč je o domaćinstvima koja utiču na zagadjenje životne sredine korišćenjem grejnih uredjaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji nakon upotrebe postaju otpad.

Za njih je predvidjena taksa od 1.200 dinara za kalendarsku godinu.

Deo uredbe i tabela kojom su definisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

U prvu grupu, izmedju ostalih, spadaju kompanije koje se bave rudarstvom, ali i one koje preradjuju drvo, tekstil i meso, plastiku.

U drugoj, odnosno srednjoj, svrstani su uzgoj stoke, prerada voća i povrća, proizvodnja sladoleda, mleka, dok je u treću grupu malih zagadjivača svrstana trgovina na veliko i malo.

Važno je da je ova uredba ovakvom kategorizacijom stvorila uslove da eko-taksa ne zavisi od volje lokalnih sredina, već da bude ista za sve i da zavisi samo od stepena negativnog uticaja proizvodnje neke kompanije na životnu sredinu, naveo je sagovornik Blica.

Podseća se da je ekološka taksa do sada naplaćivana po principu „zagadjivač plaća“ po dva kritetijuma kvadratnom metru ili bruto ostvarenom prihodu, pa je na lokalu bilo velikih razlika.

Ovom uredbom taksa će se plaćati na osnovu zagadjenja koje kompanija prouzrokuje, ako ga pravi plaća je, ako ne neće biti izdataka.

Shodno zagadjenju koje ispuštaju u vodu, vazduh ili tlo poput azotnih oksida, sumpor-oksida i tako dalje, odredjivaće se i visina naknade.

Ovakvom naplatom ekološke takse Srbija će potpuno ispuniti i standarde Evropske unije u toj oblasti, a povećaće i izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije navodi naš sagovornik.

Violeta

Prethodni članak

Predavanje – Razgovori o deci

Sledeći članak

Savez za Srbiju G. Milanovac podržava obustavu rada zaposlenih u Pošti