• 27.09.2023.

Burna sednica Skupštine opštine

foto: gminfo.rs

Početak 10. redovne sednice SO Gornji Milanovac obeležila je blokada skupštinske govornice u Velikoj sali od strane dela odbornika iz redova Socijalističke partije Srbije, Mladih Milanovca, Nove Srbije i Zelene stranke.

I pored više molbi upućenih od strane predsednika SO Gornji Milanovac Boška Milovanovića, da zauzmu svoja mesta i da omoguće uslove za početak održavanja 10. sednice Skupštine opštine odbornici to nisu učinili, pa je Milovanović konstatovao da nisu ispunjeni uslovi za početak sednice i da se ona odlaže.

Veći deo odbornika je, nakon toga, napustio skupštinsku salu i otišao u zgradu Okružnog načelstva gde su nastavili sednicu SO kojom je predsedavao zamenik predsednika SO Gornji Milanovac Zoran Radovanović. Na sednici su, između ostalog, doneta i rešenja o razrešenju predsednika SO Gornji Milanovac Boška Milovanovića i tri člana Opštinskog veća: Desimira Jovanovića, Jovana Matijevića i Ivana Bešlagića, kao i rešenja o izboru novog predsednika SO Gornji Milanovac Lazara Nikolića i tri člana Opštinskog veća: Milojka Živanovića, Nenada Vučićevića i Marije Niketić.

– Deo odbornika je zauzeo skupštinsku govornicu i, pored mojih molbi, odbijali su da se vrate u odborničke klupe. Ja sam samo mogao da konstatujem da nisu ispunjeni svi potrebni uslovi za rad i da sednicu odložim do daljnjeg. U Poslovniku o radu Skupštune nije predviđeno šta se dešava u ovakvoj situaciji, pa sam doneo odluku da Skupština danas ne može da počne sa radom i da će odbornici naknadno biti obavešteni o datumu održavanja sednice – rekao je Boško Milovanović i dodao:

– I pored moje odluke kao predsednika SO Gornji Milanovac sadašnja većina u milanovačkom parlamentu je napustila Veliku salu, pozvano je i obezbeđenje, iako po Statutu to ima pravo da uradi samo predsednik Skupštine opštine.

Boško Milovanović tvrdi da je protiv Statuta i nelegitimno da se sednice Skupštine opštine održavaju na ovakav način i da on nema ništa protiv toga da bude smenjen, ali na normalnoj sednici.

– U opštini Gornji Milanovac došlo je do prekomponovanja vlasti i normalno je da traže moju smenu. Nemam ništa protiv toga, ali smatram da to treba da se desi na normalnoj sednici Skupštine opštine, a ne na ovakav način gde se sednica održava u zgradi Okružnog načelstava što nije po Statutu i, vodi je moj zamenik Zoran Radovanović, što je nelegitimno jer, po Statutu, to može da radi samo u slučaju moje sprečenosti – tvrdi Milovanović dodajući da će uložiti žalbe na sve odluke koje danas budu donete na današnjoj sednici SO Gornji Milanovac.

– Reagovaću i uložiti žalbe na sve odluke koju nova opštinska većina danas bude donela na ovoj nelegitimnoj sednici Skupštine opštine koju održavaju u zgradi Okružnog načelstva – zaključio je Milovanović.

Zasedanje većine odbornika lokalnog parlamenta u nastavku današnje sednice u zgradi Okružnog načelstva

Novoizabrani predsednik SO Gornjii Milanovac Lazar Nikolić (1986.), apsolvent Fakulteta za internacionalni menadžment i odbornik SPS, kaže da će on zakazati novu sednicu Skupštine opštine i ističe da u današnjem radu lokalnog parlementa ne vidi nelegitimnost.

– Evidentna je bila namera odbornika kojima ne odgovara ovo prekomponovanje vlasti u našoj opštini do koga je došlo po nalogu centrala stranaka iz Beograda da naprave neki vid opstrukcije, međutim bili smo pripremljeni na to i zato smo sednicu održali u zgradi Okružnog načelstva – rekao je Lazar Nikolić i dodao:

– Smatram da je ova sednica validna i da je održana po zakonu, a prioritet u narednom periodu biće bolji rad skupštinskih organa – zaključio je Nikolić.

Violeta

Prethodni članak

Ponavlja se glasanje na osam biračkih mesta

Sledeći članak

Milanovčanin Nenad Milić istrčao 42 km na Beogradskom maratonu