• april 8, 2020

Čačak: Anđelko Kovačević prvi doplivao do Časnog krsta

foto: M. Lukić, MNA

Anđelko Kovačević po četvrti put je nosilac Bogojavljenskog krsta, pošto je danas u konkurenciji oko 170 takmičara prvi doplivao do Časnog krsta u Zapadnoj Moravi.

foto: M. Lukić, MNA

Među odvažnim plivačima, po hladnom vremenu, bilo je nekoliko dama, kao i dvojica dečaka. Najmlađi učesnik imao je devet, a najstariji 65 godina.

Osim Čačana u Zapadnoj Moravi su plivali i Gornjomilanovčani, Dragačevci, kao i pripadnici 98. vazduhoplovne brigade iz Lađevaca.

foto: M. Lukić, MNA
foto: M. Lukić, MNA
foto: M. Lukić, MNA

Plivanje za Časni krst pratili su brojni Čačani.

Start za plivanje označen je pucnjem iz trešnjevog topa, kao i puštanjem 12 belih golubova.

„Danas je praznik, nedelja, kada se okuplja porodica i drago mi je što je došao veliki broj ljudi. Divan dan, divan praznik, nešto što mami suze i večlike emocije“, rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, smatra da praznik Bogojavljenje zaslužuje ovakav skup.

„Ovo je dokaz da svake godine može da bude bolje zahvaljujući Sportskom centru Mldost, hramu Vaznesenja Gospodnjeg, kao i Gradu. Mnogo više takmičara, posetilaca, ali ono što me posebno raduje jesu naše Čačanke koje su zaplivale u Zapadnoj Moravi, kao i jedan dečak od devet godina. Tridićemo se da naredne godine budemo još bolji organizatori“, naglasio je Todorović.

foto: M. Lukić, MNA
foto: M. Lukić, MNA
foto: M. Lukić, MNA
foto: M. Lukić, MNA

Plivanju za Časni krst prethodili su liturgija u čačanskoj crkvi, kao i litija do gradske plaže.

Današnjem pobedniku biće uručeno specijalno priznanje na svečanoj akademiji koja će se večeras održati u Domu kulture.

Ovogodišnji poruka svečane akademije “Ostajte ovde” upućena je svim mladima da ostanu u svom gradu i da ne napuštaju zemlju.

Među brojnim učesnicima biće hor Gimnazije, Etno džez orkestra, članovi Kulturno umetničkog društva Bambi, glumci, među koja je i Tanja Bošković, kao i guslari i članice društva Crnućanke.

Danas je na gradskoj plaži, a večeras će se i u Domu kulture, prikupljati novac koji je namenjen za lečenje učenika Luke Rakonjca.

 

MNA

Violeta

Prethodni članak

Danas je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst

Sledeći članak

Cena vrtića ostaje nepromenjena