• 28 маја, 2020

Čačku, Kraljevu i Gornjem Milanovcu sredstava za podizanje inovacionih kapaciteta

foto: Opština G. Milanovac

Pametni kontejneri uskoro u Gornjem Milanovcu

„Srbija prati globalne trendove i zato smo ove godine, po prvi put, kreirali program za unapređenje inovacionih potencijala jedinica lokalne samouprave kroz primenu modela „pametnih i bezbednih gradova“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, prilikom svečanog uručivanja Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u okviru realizacije Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, koji sprovodi njegov kabinet.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović ipredsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, foto: Ministarstvo za inovacije

Kroz ovaj program opredeljeno je ukupno 210.000.000 dinara za razvoj inovacionih kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga, digitalizacije usluga u javnom sektoru, unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture i zaštite životne sredine.

Popović je istakao da je cilj „smart i sejf siti“ projekata, koje podržava njegovo ministarstvo, da život građana u gradovima učini jednostavnijim, bezbednijim, jeftinijim, a javnu upravu maksimalno optimizovanom.

On je naglasio da Vlada Srbije kroz ovaj program nastavlja da ulaže napore u digitalizaciju javne uprave i razvoj rešenja čija je uloga poboljšanje kvaliteta života i korisničkog iskustva svih građana.

– Danas uručujemo Ugovore gradovima i opštinama Čačku, Kraljevu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Kikindi, Aranđelovcu, Zaječaru i Lazarevcu – rekao je Popović.

Prema njegovim najavama, ovaj Program će biti ponovo raspisan početkom sledeće godine i pozvao sve zainteresovane predstavnike gradova i opština da se prijave na konkurs.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević potpisao je ugovor za realizaciju Projekta pod nazivom „Nabavka i ugradnja opreme i senzora za napunjenost kontejnera“, kojim se implementiraju nove tehnologije i modeli u okviru koncepta „pametnih i bezbednih gradova“ u oblasti „Javne i komunalne usluge“.

Za ovaj projekat, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj dodelio je opštini Gornji Milanovac sredstva u iznosu od 27.424.140,00 dinara.

– Mi ćemo uspeti u kratkom roku, kada završimo projekat, da promenimo način funkcionisanja Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac, tako da više nećemo imati rute po kojima će se prazniti kontejneri, već ćemo putem pametnih tehnologija znati kada su kontejneri puni, kada treba da se prazne. Na taj način ćemo štedeti novac JKP-a, ali i građana opštine Gornji Milanovac. To će imati efekat  na krajnjeg potrošača jer ćemo moći da smanjimo cene komunalnih usluga. Još jednom se zahvaljujem gospodinu Popoviću i naglašavam da je Gornji Milanovac uvek spreman da učestvuje u svim projektima za inovacije i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati kao i do sada – rekao je Kovačević.

Projekat podrazumeva nabavku i ugradnju opreme i senzora napunjenosti kontejnera na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Sistem je dizajniran za detekciju statusa kanti za smeće (kontejnera). Realizacijom navedenog projekta u velikoj meri se omogućava razvoj inovacionih kapaciteta u opštini Gornji Milanovac, jer će doprineti podizanju efikasnosti obavljanja komunalne delatnosti na teritoriji opštine i u značajnoj meri doprineti očuvanju životne sredine i poboljšanju kvaliteta života građana Gornjeg Milanovca.

Realizacijom ovog projekta, Javnom komunalnom preduzeću, koje se bavi prikupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada, u velikoj meri biće olakšan posao, jer će u svakom momentu imati tačne informacije o stepenu napunjenosti kontejnera na teritoriji opštine i na taj način na efikasniji i racionalniji način može biti organizovan posao i radno angažovanje zaposlenih u ovom preduzeću.

Na svečanoj dodeli Ugovora prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Čačka, Milun Todorović, gradonačelnik Grada Kraljeva, Predrag Terzić, i predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

 

M. Lukić, MNA/Info. služba predsednika/gminfo

Saša Ratković

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Novi pravilnik o organizovanom prevozu dece