• 26.02.2024.

Cene junetine za dve godine povećane za 80 odsto

foto: pixabay.com/ilustracija

Pre tačno godinu dana Nova ekonomija je počela da prati cene osnovnih artikala potrebnih za svakodnevni život prosečnog gradske porodice. Već tada (februar 2022. godine) zvanična inflacija je dostigla 9% na godišnjem nivou. Rast inflacije se tokom 2022. godine značajno ubrzao, da bi se u novembru i decembru inflacija stabilizovala na 15,1%.

Uvid u „Potrošačku korpu Nove ekonomije“ pokazuje da su za godinu dana najviše poskupele osnovne životne namirnice i to mleko i mlečne prerađevine (oko 50%), meso (20-30%) kao i deo kućne hemije (tu su najveće razlike, pošto su pojedini artikli poskupeli i preko 50%, dok su neki poskupeli desetak procenata).

Kako je Nova ekonomija počela da prati cene od februara 2022. godine, to ne omogućava da se u potpunosti sagleda visina poskuplјenja pojedinih artikala u prethodne dve godine; nagli rast cena počeo od proleća 2021. godine, što se lepo može videti na priloženom grafikonu, a barometar Nove ekonomije prati cene tek od februara 2022. godine.

Dobar primer koliko je kumulativno povećanje cena u protekle dve godine je cena junećeg buta, koji je početkom 2021. godine koštao oko 750 dinara za kilogram u prodavnicama (u mesarama je oko 800 dinara), da bi se u februaru ove godine prodavao po 1.299 dinara (u mesarama čak 1.400 dinara).

Kumulativno poskuplјenje junetine je za dve godine bilo 75-80%, u zavisnosti od toga da li se prati cena u mesarama ili marketima! Ništa bolјe situacija nije ni sa poskuplјenjima ostalih vrsta mesa, koje su najveći skok cena imale do februara 2022. godine, pa tako nisu bile obuhvaćene „barometrom Nove ekonomije“.

novaekonomija.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Dveri GM: Da sutra u Beogradu kažemo NE kapitulaciji

Sledeći članak

Poštanske usluge poskupele do 60 odsto: Da li je to inflatorni udar na građane?