• 27.03.2023.

Dveri GM: Da sutra u Beogradu kažemo NE kapitulaciji

Nebojša Stanković, OO Dveri GM

Кosovo i Metohija je trenutno najvažnije državno i nacionalno pitanje i odbrana КiM u sastavu Srbije je zadatak svih nas kao građana Srbije, bez obzira na ideološke i političke razlike među nama,“ ističu iz milanovačkog odbora Dveri u javnom dopisu kojim najavljuju sutrašnji skup u Beogradu, na kom će izraziti svoje protivljenje prihvatanju aktuelnog nemačko-francuskog plana za Kosovo.

Iako se u javnosti i dalje vodi debata oko toga da li je srpski državni vrh na čelu sa Aleksandrom Vučićem, formalno prihvatio da postupa po tom planu ili ne, i dokle se u pregovaračkom procesu sa EU po pitanju KiM tačno stiglo, Dveri već duže vreme zastupaju stanovište da je nemačko-francuski dokument zapravo ultimatum, na koji je srpska vlast praktično tiho pristala i da se mora reagovati kako ne bi došlo do zvaničnog prihvatanja ili potpisivanja, što bi, kako ističu, bilo jednako odricanju od Kosova i priznanju nezavisnosti, bez obzira na status srpskih opština na severu.

U njihovom saopštenju obrazlažu:

Prihvatanje nemačko-francuskog sporazuma i obavezivanje da se primeni, praktično znači priznavanje nezavisnosti lažne države Кosovo. O tome najbolje govore tri tačke ovog „sporazuma“ u kojima se kaže:

u članu 1: Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate;
u članu 2: Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije;
u članu 4: „Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Ovo poslednje znači da aktuelna vlast više nema ništa protiv ulaska tzv. Кosova u UNESКO, Interpol, EU, NATO i UN. Šta je to drugo nego prihvatanje kosovske nezavisnosti.

Кada se ima u vidu ovakav kapitulantski tekst, jasno je da to nije sporazum, već ultimatum da se preda naša južna pokrajina u ruke separatističkih vlasti u Prištini. Tome se moramo suprotstaviti i zato pozivamo sve patriote da se 17. marta u Beogradu ujedinimo u jedan nadstranački front za odbranu i očuvanje КiM u sastavu Srbije.

Opštinska organizacija Srpskog pokreta Dveri poziva sve građane na veliko nacionalno okupljanje 17. marta u 18 časova ispred hrama Svetog Save u Beogradu pod nazivom SRBIJA PAMTI, BRANI I NE DA! Toga dana obeležićemo godišnjicu martovskog pogroma nad Srbima i srpskim svetinjama na КiM iz 2004. godine, kao i 24 godine od početka NATO bombardovanja Srbije. Takođe, setićemo se svih srpskih heroja koji su dali svoje živote za Otadžbinu od Кosovskog boja do Кošara i Paštrika i u njihovo ime pozvati aktuelnu vlast da nemačko-francuski ultimatum o priznanju lažne države Кosovo bude odbačen odmah i u celosti, ili da podnesu ostavke,„* poručili su iz Dveri.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor navedenih delova teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Muzej: Jubilarna godina za srednjovekovni Rudnik

Sledeći članak

Cene junetine za dve godine povećane za 80 odsto