• 26.02.2024.

Čivović: Nakon četiri decenije renovirana stomatološka služba (+FOTO)

foto: gminfo.rs

Stomatološka služba u Domu zdravlja „Gornji Milanovac “ renovirana je i opremljena novom opremom i nameštajem nakon četiri decenije zahvaljujući donacijama milanovčke privrede. Vrednost opreme i radova iznosi oko devet milina dinara, saznajemo od Aleksandra Čivovića, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja.

foto: gminfo.rs

– Stomatološka služba je nakon 40 godina zanovila opremu. Vrednost radova sa sve inventarom sa kojim smo opremili šest ordinacija, uglavnom ordinacija koje se bave dečijom i preventivnom stomatologijom, iznosi oko devet miliona dinara. Stare stolice, koje su reparirane, izmestili smo u terenske ambulante, koje su imale još stariju i urušeniju opremu. Plan je da osposobio rendgen dijagnostiku za potrebe stomatološke službe i nadam se da ćemo u naredna dva meseca uspeti da sve predradnje završimo, a već početkom februara i pustimo u funkciju – kaže Čivović.

Ova značajna donacija omogućiće mališanima kvalitetnu stomatološku negu i uživanje u novom i prijatnijem prostoru, kao i lepše iskustvo prilikom dolaska u stomatološku ambulantu, dok će lekarima i osoblju Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu biti velika podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

foto: gminfo.rs

Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije u stalni radni odnos primljeni su zdravstveni radnici, saradnici i druga lica koja su po ugovoru o radu ili nekom drugom osnovu bili radno angažovani tokom kovid pandemije. Prema podacima Ministarstva zdravlja najveći broj ugovora na neodređeno dodeljen je radnicima sa područja Moravičkog okruga.

foto: gminfo.rs

– Primili smo četiri nova mlada stomatologa u radni odos na neodređeno vreme, kao i pet stomatoloških sestara. Potrebno nam je još par nekih uređaja kako bi unapredili rad naše službe i zbog toga smo se obratili milanovačkoj privredi kako bi nam još jednom izašli u susret i pomogli. U gostima nam je danas bio direktor Kompanije Takovo, koji je obećao da će ponovo pomoći, kao i direktorka Kansai Helios Srbija, Zahvalio bih se i ostalim privrednim subjektima koji su do sada pomogli. To je Femili farm, koji je dao oko 3,5 miliona dinara u dosadašnje opremanje i renoviranje službe, zatim imamo jedno pravno lice koje je pomoglo milion dinara, ali ne želi da se ime firme javno pominje. Uspeli smo iz sopstvenih prihoda da mobilišemo milion ipo dinara, Metalac je takođe odvojio milion ipo dinara. Takođe, ovom prilikom se zahvaljujem i Spektru, kao i Tetra Paku koji je obećao da će nas podržati – kazao je Čivović.

foto: gminfo.rs

Naši sugrađani ovim renoviranjem mogu nakon više godina dobiti neke usluge u Službi stomatologije Doma zdravlja Gornji Milanovac koje ranije nisu bile dostupne.

– Sa rendgen dijagnosikom koja stiže i sa svim uslugama koje ćemo imati od februara Služba stomatologije biće kompletirana. Pored osnovnih škola, u kojima imamo ordinacije, a u koje po potrebi odlaze stomatolozi, imamo i Zdravstvene stanice. Tako sada, po prijemu novih stomatologa, u mogućnosti smo da obezbedimo zubara svih pet dana u Pranjanima. Zdravstvena stanica Beršići je dobila stomatološku stolicu, kao i Vraćevšnica i Rudnik.  Rudnik i Beršići imaju stomatologa dva dana u sedmici a Vrećevšnica jedan – kazao je Aleksandar Čivović, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja i dodao da Služba stomatologije sada broji ukupno 12 stomatologa i 13 sestara.

foto: gminfo.rs

Inače, stomatološke usluge ne plaćaju deca i studenti do 26 godina starosti, trudnice, porodilje, lica na birou, penzioneri, socijalno ugroženi, kao i osobe sa invaliditetom, a plaća radno sposbno stanovništvo.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Većnici usvojili i Odluku o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma

Sledeći članak

Vozio pod dejstvom kanabisa, isključen iz saobraćaja u G. Milanovcu