• 25 juna, 2021

COVID-19 u GM: Devedesetoro upućeno na preventivnu samoizolaciju

foto: gminfo.rs

Na osnovu ustanovljene liste kontakata, koje je sa drugim sugrađanima, a od pojave svojih prvih simptoma COVID-19, imalo dvoje Milanovčana juče potvrđenih da su pozitivni na koronu, oko 90 ljudi je upućeno na preventivnu samoizolaciju, saopštio je jutros opštinski Štab za vanredne situacije. Tu meru sada ukupno mora da poštuje 340 sugrađana. U poslednja 24 sata nije registrovan nijedan novooboleli.

Lista kontakata pacijenata, koji su juče primljeni na grudno odeljenje Opšte bolnice sa COVID-19, nije mala, naglasio je direktor Doma zdravlja Aleksandar Čivović.

Jedno lice imalo je čak osamdesetak kontakata, drugo oko deset, ali svi su oni pozvani od strane lekara, svi se osećaju dobro, nemaju nikakvih tegoba, osim šest lica, članova njihovih porodica, za koje ćemo mi danas uzeti briseve za testove, uraditi RTG pluća i laboratoriju, – objašnjava Čivović.

Video sa kompletnim izjavama možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

Čivović, Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

I za vreme produženog „policijskog časa“, koji danas počinje u 17 sati, a završava se u ponedeljak u 5 izjutra, prijemna kovid-ambulanta Doma zdravlja radiće od 7 do 22 sata, a apoteka u ovoj ustanovi od 7 do 18 sati. Sve ostale službe Doma zdravlja radiće od 7 do 18 sati, dok će Hitna pomoć i pedijatrija dežurati 24 sata.

Prema rečima direktora Bolnice, Predraga Šutića, šestoro do sada obolelih od COVID-19, koji su hospitalizovani na grudnom odeljenju, dobrog je opšteg stanja.

Juče smo uzeli tri kontrolna uzorka u fazi provere izlečenja nekih od njih. Za jednog pacijenta, prvi od dva uzastopna testa, već je negativan, a kod ostalih još čekamo, – rekao je Šutić.

foto: gminfo.rs

Na pitanje GMInfa kako se i da li mogu kretati van svojih domova oni koji zbog zdravtvenog stanja imaju potrebu da posete lekara, ili oni koji moraju neodložno da obavljaju svoje poslove, komandant Štaba, Dejan Kovačević, pojašanjava:

Svi koji imaju bilo kakve tegobe slobodno mogu da dođu do zdravstvene ustanove, oni će imati potvrdu da su bili na pregledu i neće biti nikakvih problema. Oni koji su radno angažovani tokom policijskog časa imaju posebne dozvole Ministarstva privrede i regionalne Prvredne komore Kraljevo; a za sve poljoprivrednike, izdavalo ih je Ministarstvo poljoprivrede. – podseća Kovačević i dodaje:

Čivović, Kovačević, gminfo.rs

Svi koji obrađuju zemlju moći će da se kreću i tokom subote i nedelje uz te dozvole, ali naravno da budu na svojim njivama i traktorima, nikako da se to koristi za neko drugo kretanje. Svima onima kojima su potrebni tuđa nega i pomoć, obezbeđene su takođe dozvole za kretanje njihovih negovatelja preko resornog ministarstva i oni će sasvim slobodno moći da posećuju lica o kojima se brinu. Osim toga, na broj kol-centra Štaba (515-0050) bilo ko može da nam se obrati 24 sata dnevno, pa i tokom ovog vikenda, i mi ćemo im izaći u susret za ono što im treba, – istakao je on.

foto: gminfo.rs

Prema informacima iz Štaba, u prethodna 24 sata jedno lice je prekršilo zabranu kretanja od 17 do 05 sati („policijski čas“) i odmah je izvedeno pred sudiju za izricanje novčane kazne. Nije bilo povreda mere ograničenog kretanja za starije od 65 godina, kao ni mera preventivne kućne samoizloacije. Jutors je počela i raspodela penzija, pa su redovi ispred banaka bili veći nego inače. Penzionerima, koji su se izjasnili da novac žele na kućnu adresu, radnici Pošte Srbije, uz asistenciju policije, već na terenu raznose pošiljke, saznaje GMInfo. Uskoro opširnije u video dodatku.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Gradsko groblje

Sledeći članak

Još pet osoba preminulo od koronavirusa, zaraženo još 238, ukupno 3.105